Kelly Dekker: ACT (Acceptance and Commitment Training).

Open up, Be present and do what matters”! In de wereld van hoge prestaties, waar druk en verwachtingen hoog zijn, voelen velen van ons de druk om perfect te zijn. We willen allemaal uitblinken, of we nu sporters, artiesten, of professionals zijn. Maar wat als we je vertellen dat de sleutel tot succes niet alleen ligt in het streven naar perfectie, maar ook in de kunst van acceptatie? In deze podcast hebben we het genoegen gehad om te spreken met Kelly Dekker, de oprichter van de High Performance Academy en een high performance psycholoog met jarenlange ervaring in het helpen van mensen die onder druk presteren. Kelly deelt haar inzichten over Acceptance and Commitment Training (ACT), een benadering die individuen helpt om beter om te gaan met stress, zelftwijfel en de druk om te presteren. We praten over de pijlers van ACT. Kelly moedigt luisteraars aan om verder te kijken dan traditionele maatstaven van succes en in plaats daarvan een pad te volgen dat trouw is aan hun persoonlijke waarden. Kelly maakt duidelijk dat gedachten en gevoelens ons gedrag pas beïnvloeden als wij hen die macht geven. Ze zegt: “Gedachten hebben geen armen en benen.” Ze kunnen je niet letterlijk sturen — tenzij jij dat toelaat. Veel mensen nemen hun gedachten te serieus, wat hen belemmert in het functioneren. Binnen haar werk met ACT (Acceptance and Commitment Therapy) leert ze mensen dat je niet je gedachten of gevoelens bént, maar dat je ze hébt. En dat maakt een wereld van verschil. Door afstand te nemen van die interne ruis, ontstaat er ruimte voor keuzes en acties die echt bij je passen.

Kelly moedigt mensen aan om te leven volgens drie simpele maar krachtige principes: Open up: Sta open voor alles wat zich aandient, ook ongemak of onzekerheid. Stop met vechten tegen wat je voelt. Be present: Breng je aandacht terug naar het huidige moment. Daar gebeurt het leven. Do what matters: Kies bewust voor dat wat je écht belangrijk vindt – in werk, sport en leven. Deze benadering bevrijdt je van controlezucht en perfectionisme, en opent de deur naar vrijheid, veerkracht en échte prestaties.

In ACT wordt veel gebruikgemaakt van metaforen, zoals bamboe: sterk maar buigzaam. Een centrale rol speelt zelfcompassie, wat betekent dat je met jezelf omgaat zoals je met een goede vriend(in) zou doen. Dat is geen zwakte, maar een vaardigheid die helpt bij motivatie, verantwoordelijkheid en herstel na tegenslagen.

Ook het idee van zelfvertrouwen wordt herzien: het gaat niet om “jezelf goed vinden”, maar om vertrouwen in je vermogen om met situaties om te gaan, zelfs als het ongemakkelijk is. Dat vereist oefening, reflectie en het maken van bewuste keuzes (toegewijde acties) in lijn met wat belangrijk voor je is. Kelly Dekker deelt enkele belangrijke inzichten over zelfvertrouwen in de podcast. Ze stelt dat zelfvertrouwen een fragiel gevoel is dat snel kan verdwijnen, vooral na een slecht optreden of negatieve ervaringen. Dit maakt het een onbetrouwbare basis om op te bouwen. Volgens Kelly gaat zelfvertrouwen meer over het vertrouwen op je eigen vaardigheden en het vermogen om met uitdagingen om te gaan, in plaats van het vaste gevoel van zelfvertrouwen dat met momenten kan fluctueren. Ze moedigt aan om open te staan voor wat er op je pad komt, in plaats van je vast te klampen aan zelfvertrouwen. Dit kan je helpen voorbereid te zijn op de onvoorspelbare aspecten van high performance situaties.

Kelly legt een verband tussen zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ze suggereert dat het belangrijk is om te accepteren dat je niet perfect bent en dat je ook mindere kanten hebt. Dit kan bijdragen aan een gezondere relatie met jezelf. Ze benadrukt dat het nuttig is om je te richten op toegewijde acties die consistent zijn met je waarden, wat kan bijdragen aan een gevoel van zelfvertrouwen. Wanneer je handelt in lijn met wat voor jou belangrijk is, kan dat een gevoel van voldoening geven, dat de fragiliteit van zelfvertrouwen overstijgt.

Tegenover het traditionele begrip weerbaarheid stelt Kelly het idee van psychologische flexibiliteit: de vaardigheid om ruimte te maken voor lastige gedachten en gevoelens, én te blijven handelen volgens je waarden. Dat biedt jonge mensen meer veerkracht dan simpelweg “harden”.

Video

Audio