
“Ja, ik denk dat de vakwereld echt aan de slag moet gaan met beeldvorming. De beeldvorming van ons vak zou niet alleen moeten draaien om beter leren bewegen, maar juist ook om bewegen met plezier, een leven lang bewegen en werken aan een persoonlijke beweegidentiteit, juist omdat de wereld om ons heen zoveel waarde hecht aan vakoverstijgende doelen.” In gesprek met Hilde Bax over de historie (bijvoorbeeld gescheiden lessen voor jongens en meiden) en de toekomst van het bewegingsonderwijs (“Hilde: De term bewegingsonderwijs is geïntroduceerd door professor Gordijn in 1948.”). We duiken de geschiedenis in (Hilde haalde in 1978 de akte MO-P aan de CALO in Arnhem. Daarna studeerde zij verder aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar zij in 1988 haar doctoraal bewegingswetenschappen behaalde. Als leraar bewegingsonderwijs was Hilde werkzaam in het voortgezet onderwijs van 1978-1998.) en praten over doel en inhoud van bewegingsonderwijs (“Hilde: Eigenlijk kies ik zelf voor het begrip bewegen en sport op school.”). En over haar proefschrift: “De samenleving kiest voor vakoverstijgende doelen zoals gezondheid en sociale ontwikkeling, terwijl de vakwereld zich richt op sport- en bewegingsvaardigheden.” Maar ook over de ALO Amsterdam (“Toen ik in 1988 op de ALO Amsterdam kwam, waren de lessen nog gescheiden voor jongens en meisjes.”, over pedagogiek in sport en bewegen (“Sport kan ook pedagogisch zijn… Het gaat niet alleen om winnen of verliezen, maar ook om teamgeest, inzet en positieve bewegingsattitudes.” En over de professionalisering van docenten ( “Ik hoop dat docenten zich blijven professionaliseren… een leven lang bekwaam blijven is essentieel.”).
Vragen van de host (Erik) in chronologische volgorde
“Hoe definieer jij bewegingsonderwijs?”
“Wat is volgens jou het doel van bewegingsonderwijs?”
“Kun je iets vertellen over je proefschrift? Wat was je onderzoeksvraag?”
“Wat waren de uitkomsten van je onderzoek?”
“Hoe zie jij de toekomst van bewegingsonderwijs?”
“Kun je iets vertellen over professor Gordijn en zijn invloed?”
“Wat is de visie van Jan Tamboer op bewegingsonderwijs?”
“Wat was je ervaring op de ALO Amsterdam?”
“Wat vind je van de discussie over sport versus bewegingsonderwijs?”
“Heb je advies voor beginnende docenten LO?”
Tien inspierende uitspraken van Hilde Baks
“Bewegen en sport op school is meer dan alleen een vak; het draagt bij aan een levenslange beweegidentiteit.”
“De samenleving hecht meer waarde aan gezondheid en sociale ontwikkeling, terwijl de vakwereld nog sterk vasthoudt aan sport- en bewegingsvaardigheden.”
“Bewegingsonderwijs is niet alleen een doel op zich, maar ook een middel om andere vaardigheden en inzichten te ontwikkelen.”
“Professor Gordijn legde de basis voor bewegingsonderwijs door het te definiëren als een onderwijsactiviteit waarin kinderen leren bewegen door ervaring.”
“Jan Tamboer maakte onderscheid tussen substantiële en relationele benaderingen van bewegen.”
“We kunnen niet simpelweg kiezen tussen ‘bewegen als doel’ en ‘bewegen als middel’ – ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
“Een goede LO-docent blijft zich professionaliseren en ontwikkelen gedurende zijn hele loopbaan.”
“De nieuwe kerndoelen bieden een kans om de samenhang tussen bewegen en andere leergebieden te versterken.”
“Sport heeft niet alleen een competitief, maar ook een pedagogisch karakter.”
“We moeten de beeldvorming rond ons vak verbeteren en duidelijk maken dat het niet alleen om prestaties draait, maar ook om persoonlijke ontwikkeling.”
Drie reflectievragen voor opleiders van gymdocenten (met quotes van Hilde)
Hoe kunnen wij studenten helpen een pedagogische visie op sport en bewegen te ontwikkelen? “Sport kan ook pedagogisch zijn… Het gaat niet alleen om winnen of verliezen, maar ook om teamgeest, inzet en positieve bewegingsattitudes.”
Hoe kunnen we onze studenten beter voorbereiden op de veranderende verwachtingen uit de samenleving? “De samenleving kiest voor vakoverstijgende doelen zoals gezondheid en sociale ontwikkeling, terwijl de vakwereld zich richt op sport- en bewegingsvaardigheden.”
Hoe zorgen we ervoor dat onze afgestudeerden zich blijven professionaliseren? “Ik hoop dat docenten zich blijven professionaliseren… een leven lang bekwaam blijven is essentieel.”
Video
Audio