Gertjan van Dokkum is docent pedagogiek en filosofie aan Fontys Hogeschool Eindhoven en zelfstandig adviseur voor de Nationale Politie, Justitie, onderwijsorganisaties, en sportbonden. We hebben het over zijn verassende en soms heftige boek ‘Zelfloosheid’ waarin hij de risico’s bespreekt voor onze samenleving wanneer bij mensen het zelf niet of in beperkte mate is ontwikkeld: de zelfloosheid. Na een korte warming up over de methodische fasering in het IBT Politie onderwijs gaan we in op zijn boek ‘zelfloosheid’. Waarbij ik in eerste instantie vanuit mijn affinititeit met het Boeddhisme erg teleurgesteld was wat er achter de titel schuil ging. Het boek draait om de gevaren van een ‘zwak zelf’ en een pleidooi voor het versterken van het zelf door zelfbewustzijn, zelfkennis en zelfverantwoordelijkheid. Onderwijs draait om meer dan kwalificatie, namelijk het in stand houden van onze democratien en bijbehorende waarden. Gertjan doet daar pittige en tot nadenken uitdagende uitspraken over. Zoals dat je recht van spreken moet verdienen, dat vrijheid van meningsuiting je tevens verplicht goed geinformeerd te zijn en dat alle onderwijs openbaar onderwijs moet zijn.
Onderwerpen
🎙️ Introductie van Gert Jan van Dokkum en zijn achtergrond.
📘 Warming up: politie training
📘 Warming up: de rol van theorie en van onderzoeksvaardigheden in het HBO onderwijs
🧠Bespreking van het boek Zelfloosheid en de filosofie erachter.
🌍 Mijn initiele teleurstelling in de titel zelfloosheid en Oost en West
💡 Filosofie over zelfverantwoordelijkheid en zelfkennis.
🧠 De relatie tussen onderwijs en zelfontwikkeling.
⚖️ Normen, waarden, en de maatschappelijke rol van onderwijs.
🎓 Bespreking over het bijzonder onderwijs en vrijheid van onderwijs.
💡 Rol van religie in het onderwijs en maatschappelijke pluraliteit.
🚨 Gevaren van zelfloosheid in de huidige maatschappij.
📣 Call to action voor docenten: versterken van zelfontwikkeling en verantwoordelijkheid.
Video van de podcast
De 5 meest impactvolle quotes van Gert Jan uit de podcast
🗨️ “Zelfloosheid betekent dat je geen sturend zelf hebt kunnen ontwikkelen, en dat maakt mensen kwetsbaar voor doctrine, consumentisme en radicalisering.”
🗨️ “Het recht van spreken wordt vaak verward met het recht op spreken; je moet kennis van zaken hebben om het recht van spreken te verdienen.”
🗨️ “Een sterk zelf ontwikkelen vereist confrontatie met anderen – juist daar leer je om jezelf en de ander te begrijpen.”
🗨️ “Vrijheid van meningsuiting brengt de verplichting met zich mee om goed geïnformeerd te zijn.”
🗨️ “Onderwijs zou geen bubbels moeten creëren; het is dé plek waar kinderen leren samenleven in een pluralistische samenleving.”
Call to action voor leraren op basis van deze podcast
🚀 Ontwikkel een sterk zelf bij studenten: Stimuleer zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfverantwoordelijkheid door hen te confronteren met verschillende perspectieven en normatieve vraagstukken.
🚀Herdefinieer vakken: Introduceer vakken zoals psychologie, waarneming en perceptie psychologie en politieke filosofie om jongeren te leren kritisch te denken en zichzelf beter te begrijpen.
🚀Focus op professionele identiteit: Help studenten het onderscheid te maken tussen hun persoonlijke overtuigingen en hun professionele verantwoordelijkheid.
🚀Creëer een inclusieve leeromgeving: Zorg dat je klas een plek is waar iedereen kan leren samenleven, ongeacht afkomst, geloof of overtuigingen.
🚀Bescherm democratische waarden: Leer studenten om vrijheid te waarderen én te begrijpen dat deze gepaard gaat met verplichtingen, zoals respect voor anderen en goed geïnformeerde meningsvorming.
Podcast audio
Boek
Artikelen