Smart is the new Strong: het IQ van Special Forces operators!

Met Prof Nathalie Pattyn, MD, PhD

Denk je dat Special Forces-operators fysieke vechtmachines zijn? Denk er nog eens over na. Het zijn superieure, slimme allrounders die moeten kunnen omgaan met alles wat op hun pad komt. Wat is de meest voorspellende factor voor succes in een Tier 1 kwalificatiecursus: fysiek vermogen of IQ? Moet je ‘slim of sterk’ zijn als operator? Welke rol spelen de VO2 max, persoons- eigenschappen en mentale eigenschappen als ‘hardiness’? En welke rol speelt mentale kracht bij fysieke uitdagingen zoals de SOF Bergham run? Deze en nog veel meer fascinerende onderwerpen in een gesprek met Prof Nathalie Pattyn MD, PhD. Zij doet onderzoek bij special forces en bij andere beroepsgroepen die onder ‘extreme’ en uitdagende omstandigheden werken.

Nathalie Pattyn, MD, MPsy, PhD, behaalde een diploma geneeskunde aan de Université Libre de Bruxelles (magna cum laude, 2001), een Master in Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (cum laude, 2004), een PhD in Psychologische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (2007) en een PhD in Sociale en Militaire Wetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie (2007). Haar doctoraatsonderzoek richtte zich op psychofysiologische metingen van cognitieve prestaties in de lucht- en ruimtevaart.

Prof. Pattyn heeft een gemengde klinische, onderzoeks- en operationele achtergrond, is uitgezonden geweest als medisch officier in verschillende landen in het Midden-Oosten en Afrika, en heeft missies volbracht op Antarctica voor een totale duur van meer dan twee jaar. Haar langste uitzending was 15 maanden naar het Halley VI Research Station op Antarctica (British Antarctic Survey), waar ze werkte als stationsarts terwijl ze een nieuw biomedisch onderzoekslaboratorium opzette voor het Europees Ruimteagentschap.

Podcast video

Podcast onderwerpen

Introductie

Wat zijn (Tier one) special forces?

Waarom is er weinig gepubliceerd onderzoek bij special forces?

Hoeveel sterke mannen vallen af bij de SOF kwalificatie opleiding?

Wat heb je nodig om wel te slagen?

Hardiness, Grit en Mental Toughness

De VO2 max is meer dan ‘conditie”

Wat hebben we onderzocht en hoe?

Kun je weerbaarheid trainen?

Persoonlijkheidspsychologie

De 4 voorspellende factoren voor het behalen van de Tier-1 kwalificatie course

Hoe zelfbewust ben je als jonge militair?

Hardiness

Leeftijd

VO2 max

Tactical strenght and conditioning

IQ (totale IQ, gekristaliseerde IQ, vloeibare IQ)

Emotionele IQ

Waarom is fysieke uitputting een nuttig instrument om iemand te leren kennen?

Hoe belangrijk is fysieke fitheid, ook voor dokters?

Artikelen

Pattyn, N. et al. (2024). Smart is the new strong: An investigation of the contribution of physical, cognitive, anthropometric, and personality variables to success in a Tier 1 special forces qualification course.Sport, Exercise, and Performance Psychology.