Scherpschutters podcast: rammen vanuit pijn of vanuit groei?

Opeens zag ik het zo helder als nooit tevoren. In een binnenkort te verschijnen podcast spreken Marc Pollen en ik openhartig over wat ons drijft. Waarom hebben we onszelf tot het uiterste gedreven en gezocht naar de diepste grenzen van ons kunnen en begrip? Plotseling begreep ik het: motivatie kan voortkomen uit zowel groei als pijn.

Marc vertelt dat hij vanuit een relatief stabiele situatie het avontuur opgezocht om persoonlijk te groeien. Ik daarentegen, met een jeugd getekend door geweld en onveiligheid, zocht juist naar stabiliteit en veiligheid.

Marc wilde zijn eigen grenzen verkennen en ontsnappen aan het voorspelbare leven, terwijl ik ver voorbij mijn eigen grenzen was gegaan en verlangde naar een voorspelbaar bestaan.

Heel zwart wit gesteld begon Marc zijn reis vanuit het verlangen naar groei, terwijl mijn reis begon vanuit uit angst.

Als je beter kijkt zie je dat we beide zowel vanuit onze lichte als onze donkere kant gedreven worden. En hoe langer je leeft hoe meer je onherroepelijk blauwe plekken oploopt die weer brandstof kunnen worden. We worden Antifragiel (Nassim Taleb).

Dus?

Naarmate we ouder worden en meer ervaring opdoen, is het van belang om inzicht te krijgen in wat ons drijft. We moeten begrijpen hoe deze innerlijke drijfveer ons gedrag en onze coping-mechanismen heeft beïnvloed en hoe dit ons naar dit punt heeft geleid. Of je nu gemotiveerd wordt door groei of door pijn, beide kunnen je ver brengen en aanzienlijke successen opleveren.

Echter, er komt een moment waarop met name de ‘rammer vanuit angst’ moet leren loslaten. Ontspan mijn vriend. Het is tijd om vanuit een mindset van groei verder te ‘rammen’.

Erken en dank het deel dat je zo ver heeft gebracht. Dat je door de ontberingen, angst en twijfel heeft geleid. Dat je heeft beschermd al die tijd. En toch, op een dag, zal het zijn dienst gedaan hebben en mag het rusten. Spreek het met respect en compassie toe en vertel het dat je nu verder kunt vanuit groei, ontspanning en vertrouwen. Het mag ontspannen en rustig naast je gaan zitten. Jij zult nu voor hem zorgen.

Een ode aan onze innerlijke rammer

In een podcast, open en puur,
Spreken Marc en ik, over ons vuur.

Helder, als nooit tevoren,
Begrepen we, zoals de ochtendgloren.
Motivatie is krachtig licht en fijn,
En komt voort uit zowel groei als pijn.

Successen en prestaties door onze drive gebracht,
Brengen ons verder, overdag en in de nacht.

En voor de rammers vanuit angst is er dan die dag
Dat je ontspannen mag

Bedank het deel dat je zover heeft geleid,
Je beschermde in uitdagende tijden, altijd bereid.
Maar nu ben jij in je volle kracht
Heeft het zijn dienst volbracht
Klaar om te gaan,
Spreek met respect, en laat het met liefde gaan.

Verder vanuit groei, met vertrouwen, ontspannen,
Zorgen voor jezelf, met nieuwe plannen.
De drive leidde je door pijn en twijfel heen,
Nu kun je nog meer rammen maar vanuit kracht en meer sereen.