Kleine IBT inzichten: ‘Wie is er verantwoordelijk voor druk die iemand ervaart?

In frontlinie training stel ik Rico Schuijers de vraag: ‘welke vraag over presteren onder druk wordt jou te weinig gesteld?’ Zijn antwoordt is bijzonder leerzaam:

‘Wie is er verantwoordelijk voor druk die iemand ervaart? In de sport, maar ook elders, wordt er dan snel gewezen naar de buitenwereld of naar de media. En in de sport kunnen ook prestaties in het verleden verwachtingen scheppen. Als je in Nederland eerste bent geworden, is de druk zeer hoog om weer eerste te worden. Maar druk wordt pas druk als je er druk van maakt. Wie doet dat dan? Dat is uiteindelijk de sporter zelf. Er zijn mensen die weten wat er van ze verwacht wordt en toch gewoon blijven presteren – denk aan Sven Kramer.

Dus: voor mij is stress het verschil tussen wat je denkt wat er van je verwacht
wordt en wat je denkt te kunnen.

Verwachtingen zijn killing. Als je hele hoge verwachtingen hebt, ben je nooit tevreden, hoe goed je het ook doet. Dan wordt de druk erg hoog. De buitenwereld is bezig met winnen, sporters moeten bezig zijn met procesdoelen: zichzelf verbeteren. En niet teveel met het gevolg van hun prestaties, zoals het verlies van je status of de teleurstelling van de fans. Vaak is het makkelijker je verwachtingen bij te stellen dan je prestaties.

Succesvolle sporters scoren overigens hoog op beide: ze willen winnen en hun eigen p.r. verbeteren’