QA met Kim (IBT KMAR)

Hoe lukt het je om naast IBT docent bij de Kmar ook nog af te studeren aan de ALO? Wat zijn de kernvaardigheden van een goede IBT en Alo docent? Wat zijn haar favoriete boeken /artikelen/podcast/video’s op het gebied van fysieke training en geweldbeheersing? Lees meer over een van onze collega’s in deze QA!

Kun je iets over jezelf vertellen?

Sinds 2015 ben ik IBT Instructeur bij de KMar. Vorig jaar ben ik afgestudeerd aan de ALO. Deze opleiding heb ik deeltijd gevolgd naast mijn werk en gezin.

Ik heb 12 jaar gejudoot, ben daarna over gegaan op circuit kracht- en conditietraining en bootcamp outdoor. Vervolgens ben ik bij Thai boksen en CrossFit terecht gekomen, wat ik beide ruim 5 jaar heb beoefend. Daarna heb ik zelf materialen aangeschaft en ben ik zelf gaan trainen (voornamelijk krachtsport met workouts ernaast), wat ik sinds eind 2021 ook aanbied met mijn bedrijf KIM Training & Coaching. Naast het fysieke component (training) bestaat mijn bedrijf ook uit een mentale component (coaching) omdat fysiek en mentaal elkaar beïnvloeden en beide ontzettend belangrijk zijn voor iemands gezondheid en dus zijn/haar inzet op straat als ik de koppeling naar het werkveld maak.

Wat zijn voor jou de drie belangrijkste vaardigheden van een goede docent? En gelden die zowel in de LO als op IBT?

·     Communicatie

·     Coachen/begeleiden

·     Zelfkennis- en ontwikkeling

Voor beide takken van docentschap zijn dit belangrijke vaardigheden. Als je niet goed bent in communicatie is coachen/begeleiden lastig. Een goede coach kenmerkt zich door de juiste vragen te stellen zodat de coachee zelf op het antwoord komt. Advies geven kunnen we allemaal, maar ik ben ervan overtuigd dat iemand het antwoord al in zich heeft, maar in sommige gevallen iemand nodig heeft om dit naar boven te halen. En wat werkt beter dan een zelfbedachte (intrinsieke) oplossing/reden/kant etc. te kiezen? 

Daarnaast is het belangrijk om je ook als docent te blijven ontwikkelen, mee te gaan met innovaties. Kritisch zijn is goed, maar durf ook nieuwe dingen uit te proberen en daaraan over te geven als dit beter blijkt te werken.

Welke docentvaardigheden en kennis geleerd op de ALO kun je ook toepassen bij IBT?

Inzicht in psychologische aspecten zoals groepsprocessen en gedrag. Zie het stukje hierboven m.b.t. coachen.

Wat zijn je 2 favoriete boeken/artikelen/podcast/video’s op het gebied van fysieke training en waarom?

Dat zijn podcasts die gaan over de psyche van de mens zoals Omdenken Podcast, De Podcast Psycholoog en vooral ook gesprekken met neuropsycholoog Erik Scherder.

Wat zijn je 2 favoriete boeken/artikelen/podcast/video’s op het gebied van geweldbeheersing/IBT training en waarom?

Uit sommige afleveringen van de Podcast van Scherpschutters wordt een specifieke casus besproken die veel in de media is geweest, maar ook over manieren van trainen. Daarnaast kijk ik naar optredens van de Politie op 24/7 of YouTube om hier leerwinst uit te halen voor de IBT-trainingen of bijv. dit te bespreken met IBT-collega’s of de collega’s die komen trainen.

Wat is jou favoriete kennisbron als het gaat om didactiek en methodiek voor IBT en/of Bewegingsonderwijs?

Voor bewegingsonderwijs of bewegen in het algemeen lees ik graag artikelen op Alles over sport. Zo kom je van het ene artikel bij het andere artikel of onderzoek terecht.

M.b.t. methodiek is dit bijvoorbeeld Sportpsychologie van Bakker en Oudejans. Dan zijn we weer bij het mentale, hoe belangrijk dat is. En daarmee wil ik qua methodiek rekening houden in de trainingen die ik aanbied.

Wat zijn inspirerende documentaire/films die een relatie hebben met jou vakgebied?

Het is geen documentaire of film, maar Kamp van Koningsbrugge laat mooi zien wat bepaalde omstandigheden met de mens doen. Daarnaast documentaires over politioneel optreden. Wat waren de tactieken en technieken die zijn toegepast, had het veiliger gekund, etc.?

Welke cursus zou je graag nog willen volgen en waarom?

Ik heb mij nog niet ingeschreven, maar ik kijk uit naar cursussen omtrent coachen en gedrag. Ook zou ik graag naar een congres van Erik Scherder willen.

Ik denk dat er een grote vraag is naar iemand die naar je luistert, je bewustzijn vergroot en vooral uit advies blijft. Dat noem ik een goede coach. Als je dat eigen maakt, ben je voor mij een betere/goede docent.

Lees meer op https://www.kim-training-coaching.nl/