Coping strategieën Special Forces

“Three main factors of healthy coping mechanisms were identified in the individual interviews (met belgische special forces) : sports practice (for 100% of the interviewed operators), partner relationships (88%), and team dynamics (50%)” (1).

Als sport zo’n belangrijk coping mechanisme is dan is het schrikken dat: “The staggering prevalence of 88% for musculoskeletal issues has already been mentioned. Considering the fact that physical performance is a basic requirement for the job of operator, injury prevention and management has to be a key component of the program.

Furthermore, for the personal well-being and overall life satisfaction of operators, this ability to function pain free in their personal life (carrying children, practicing sports, transitioning to another profession without physical limitations) is a major concern.

The Special Forces Group (SF Gp) is de Tier 1 SOF (Special Operations Forces) eenheid van de Belgische Defensie. Dit onderzoek doet verslag van het ontwerp van een integraal en holistisch prestatie programma voor deze eenheid.

Gevolgen voor het trainingsprogramma:

” For the program design, we thus focussed on developing support for these three domains. Furthermore, considering the specificity of the SOF professional environment, the reliance on the team as the basic unit of functioning, and the long durations of deployments for courses, exercises andmissions, it was important to make members partly self-sufficient in their performance management”.

Ik ben benieuwd of deze bevindingen ook gelden voor het KCT (Gijs Tuinman? ): sport als belangrijke coping maar ook de “Physical Wear and Tear” en de 88% spier skelet blessures’? En ook of het mogelijk is fysieke training te periodiseren en te integeren tussen al die andere zaken die een SOF lid moet doen, nog los van uitzendingen? Ik heb het ooit als IBT docent voor het AT geprobeerd te doen maar gefaald.

  1. Nathalie Pattyn Jeroen Van Cutsem et al (2022) Lessons From Special Forces Operators for Elite Team Sports Training: How to Make the Whole Greater Than the Sum of the Parts. Front. Sports Act. Living 4:780767.