Afschermen en Openstellen: hoe doe je dat?

“Schakelen. Aan de ene kant moeten politiemensen zich in stressvolle situaties kunnen afsluiten voor anderen, uit zelfbescherming en om doortastend te kunnen handelen. Aan de andere kant moeten zij zich voor dezelfde mensen openstellen, om op moreel verantwoorde wijze van maatschappelijke betekenis te zijn en dat zelf ook als zinvol te ervaren. Een student moet beide dingen (leren) doen: afschermen en openstellen. Wat moet een docent hiermee aanvangen ? Politiemensen moeten schakelen. Maar hoe dit werkt, begrijp ik niet precies”. Dit is voor mij de kern en de opdracht uit de oratie van Annika Smit, uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Weerbaarheid bij de politie aan de Universiteit voor Humanistiek op 23 juni 2022.