Lees, Luister en kijktips met Ruben Verlangen van de Ambulance!

Ruben Verlangen opende voor mij de rijke wereld van de acute zorg en ik vroeg hem naar zijn favoriete boeken, podcasts en andere bronnen die te maken hebben met zijn vak: levens redden. Zelden ontmoette ik een meer gepassioneerde docent met zoveel kennis en kunde gekoppeld aan blijvende nieuwsgierigheid en bescheidenheid. En wat hebben we samen met je collega’s al mooie dingen kunnen doen en mooie mensen mogen ontmoetten tijdens de trainingen.

Wat zijn je 2 favoriete boeken die te maken hebben met je vak en waarom?
In ‘Rationaliteit’ benadrukt Steven Pinker het belang van rationeel denken. Zeker in deze tijd met nep nieuws en controverse. ‘Redelijkheid is de belangrijkste troef waarover burgers en bestuurders beschikken’. ‘Hoe is het mogelijk dat de menselijke soort de grootste wetenschappelijke inzichten heeft verworven en tevens almaar meer nepnieuws, complottheorieën produceert? In de eenentwintigste eeuw bereikt de mensheid nieuwe hoogten van wetenschappelijk inzicht – en lijkt tegelijkertijd haar verstand te verliezen’.

Een mooi boek over de ratio. In mijn vak lijkt intuïtie en een klinische blik belangrijk, maar de ‘enige blik die kan doden is de klinische blik’. Intuïtie is goed en gebaseerd op ervaring en reflectie. De kunst is intuïtie objectief te maken. Dus luister naar intuïtie maar eerst met een goede dosis denk kracht.

Rationaliteit - Steven Pinker

Voor acute zorgcollega’s vind ik het boek van Stephen Hearns ‘peak performance under pressure’ aan te bevelen. Het is geschreven door een collega uit het prehospitale vak en geeft concreet overzicht hoe je optimaal kan presteren in het bijzondere vak. In de acute moet het in keer goed, gaat het om overleven, teamwork, in soms lastige omstandigheden. Met andere woorden om mensen. Stephen is een Schotse eerste hulpdokter met helikopter ervaring. Juist in Schotland betekend dat soms werken in afgelegen gebieden en harde omstandigheden. Naast interessante literatuur is lezen naast sporten ook een manier om af en toe ‘links van de curve’ te komen.

Wat zijn je favoriete podcasts (afleveringen) en waarom?
Ambulance de Podcast van Ivo van Asperen. Ivo is een ambulance collega die verschillende onderwerpen over ambulancezorg aan kaart. Voor mij heel divers en leerzaam. Hij is nieuwsgierig en stelt mooie vragen. Het ambulance vak is heel erg breed waardoor je van ‘veel een beetje moet weten’, daarom zijn dit soort podcasts leerzaam.

https://www.ambulancedepodcast.nl/

Ook de podcast van Scott Weingart; de EMCritt is aanbevelingswaardig. Niet alleen voor de medische inhoud van het acute vak, maar juist ook de omstandigheden waarin dat vak plaats vindt. Kijk hier naar de podcast: https://open.spotify.com/show/0yiJ4TNPwP1lj9nYQo1IhP?si=775c5a11dd034017

Wat zijn onmisbare informatie bronnen als het gaat om ‘non techniqual skills’, CRM en simulatie onderwijs en waarom?
De grootste eye opener was het artikel en live kennismaking met Marcus’ Rall en Pieter Dieckman. Ze hebben vroeg in deze eeuw mij de ogen geopend op gebied van patiëntveiligheid, human factors, CRM en simulatie onderwijs. Hun artikel Simulation and patient safety: The use of simulation to enhance patient safety on a systems level is daarvoor tekenend. Maar ook de CRM kernpunten die Marcus samen met Gaba vertaald heeft vanuit de luchtvaart naar de gezondheidszorg heeft een impact gehad op patiënt veiligheid.

Artikelen van Ruben Verlangen en Erik Hein

Ruben verlangen en Erik Hein in de Ambulance podcast: https://anchor.fm/ivo-van-asperen/episodes/8-Veerkracht-en-presteren-onder-druk-tijdens-het-werk-op-de-ambulance-eh4gp6/a-a2q2lh8