Lees, kijk en luistertips met Chris de Jongh

Jong straatschoffie uit internaat ontmoet karatemeester. Geen film maar het gebeurde echt toen ik Chris de Jongh (Aikido, Karate, Judo enz.) ontmoette. Precies op het juiste moment vond ik een rolmodel. De rest is historie. Nu dertig jaar later ben ik benieuwd wat Chris leest, luistert en kijkt op het gebied van vechtsport, therapie en persoonlijke ontwikkeling!

Wat was het eerste boek over martial arts dat een blijvende indruk op je maakte en waarom?

Donn Dreagers Comprehensive Asian Fighting arts. De tekst en foto’s waren van een totaal andere kwaliteit dan ik tot dan toe had gezien. Ik heb daarna ook andere werken van hem aangeschaft. Zijn boeken zijn sterk bepaald geweest voor mijn budo activiteiten.

Wat zijn je 3 favoriete boeken met betrekking tot jou persoonlijke ontwikkeling, martial arts of je werk?

Wat martial arts en werk betreft is het boek van contractie naar actie ( Ben van Cranenburgh) een leidraad voor mijn lesgeven en therapiewerk. De eerst post-hbo opleiding die ik na mijn opleiding fysiotherapie deed was dan ook bij Ben van Cranenburgh. (ITON) Ik heb daarna nooit meer met de zelfde ogen naar budo en therapie gekeken.

Een recenter boek is het boek van Bessel van der Kolk. The body keeps the score. Voor mij was onmiddellijk duidelijk dat dit boek relevant is voor mijn werk als therapeut en budo leraar. Ik heb hem persoonlijk in actie gezien tijdens een college tour die hij hield. Indrukwekkend.

Een ander belangrijk boek dat grote invloed heeft op mijn werk als budo leraar en fysiotherapeut is Feldenkrais zijn boek awareness though movement. Judo was voor Feldenkrais een van de inspiratiebronnen om zijn methode voor bewegingseducatie te ontwikkelen. Op dit moment volg ik de post-hbo opleiding Mobilizing Awareness. Een aanverwante methode.

Wat is het beste boek over martial arts die alle martial arts leraren zouden moeten lezen?

Die is lastig, ligt er aan in welke discipline je actief bent. Voor degene die in Japanse budo actief zijn is Alexander Bennetts boek Japan, the ultimate samoerai guide leuk. Geschreven met humor en boordevol interessante weetjes. En handig als je nog niet vaak in Japan heb getraind en toch een keer die kant op wil.

Wat is het meest recente boek wat je hebt gelezen dat je goed vond en  waarom?

The dawn of everything door David Wengrow en David Greaber. In het boek wordt de geschiedenis van de mensheid nu eens uit een heel ander perspectief verteld. Greaber en Wengrow passen in het rijtje Yuval Noah Harari, Jared Daimind en Steven Pinker. Alleen vertellen ze op basis van recente onderzoek de geschiedenis van de mensheid nu eens niet vanuit het Eurocentrisch perspectief.

Welke (delen van ) documentaires /films raad jij vechtsportleraren aan en waarom?

The way of the warrior door de BBC. Een uit 8 delen bestaande documentaire serie. De voice over is prachtig. Iedere aflevering behandelt een systeem. Goju ryu, katori shinto ryu, kung fu, tai chi, shorinji kempo, kalari, eskrima, aikido en kendo. Door de diepgang deel je in de passie die de beoefenaars die in beeld komen hebben. De culturele context wordt ook goed in beeld gebracht. Deel 5 Karate: The way of the empty hand, gaat over de toen nog jonge Higaonna Morio.

Wat is de beste cursus / seminar / online course die je recentelijk hebt gevolgd en wat heb je geleerd?

De RSR lessen van Yahagi Sensei online. Sensei begon met de online lessen tijdens de corona lockdown. Dit loopt zo goed dat er is besloten om dit iedere maand te blijven doen naast zijn internationale reizen. Vaak stuurt Sensei voor de online les een mail met de thema’s die hij wil doornemen. Tijdens de les wordt er individuele feedback gegeven. Je kunt hem ook een opname van je training tussen de sessie sturen. Dan krijg je uitgebreide correctie en leeropdrachten terug gemaild. De specifieke bewegingskwaliteit die eigen is aan RSR Iaijutsu is door de online lessen heel helder geworden. Het is geen vervanging voor de een op een lessen die ik heb meegemaakt maar wel een hele goeie aanvulling.

Wat zou je nog willen leren wat je nu nog niet beheerst en waar kun je dat leren?

Zo als ik eerder zij volg ik een leerlijn mobilizing awareness bij het NPI. Daar valt nog veel te leren en ontdekken. Wat budo betreft heb ik recentelijk kendo op gepakt. Ik weet al dat het nog niet meegaat vallen om iets van kendo onder de knie te krijgen. Maar het levert nu al interessante inzichten op.

Als jezelf een boek zou schrijven: wat zou de titel en de belangrijkste boodschap zijn?

Voor schrijven heb ik geen talent. Ik heb wel eens pogingen ondernomen maar die waren niet succesvol. Maar als ik over een onderwerp wat me fascineert een boek zou schrijven zou ik er op wijzen dat het verwerven van kennis en ontwikkelen van vaardigheid tijd en inzet vragen. Of het nu over budo gaat of andere onderwerpen waar je je mee bezig houd. Musashi Sensei schrijft in de Gorin no sho; ” One thousand days of training to forge, ten thousand days of training to refine. Be mindful of this.