Stress en besluitvorming in reanimatie

Het doel van deze systematische review (een specifiek onderzoeksmethode) was om de Human factors te identificeren die van invloed zijn op besluitvorming in uitdagende of stressvolle situaties bij reanimatie van ernstig zieke patiënten.

Een subdoel was het identificeren van de meest effectieve methoden om de besluitvorming te verbeteren. ‘Human factors’ is de wetenschap die het optimaliseren van menselijke prestaties onderzoekt en kijkt naar de onderlinge relaties tussen mensen, de tools die ze gebruiken en de omgeving waarin ze werken.

Conclusie van de review: “Decisions during stressful situations in medicine are made frequently and based on limited information. Human factors that contribute to these decisions include noise, conflict, time-pressure, socioevaluative stress, and fatigue. Understanding these factors and the potential to mitigate their effects may have implications for clinician education and stress management training, as well as the development of decision support tools”.

Lees zelf de studie voor de nuance en de vele parels aan info tussen de regels.