Nontechnical skills in medische simulatie training

Moeten ‘niet technische vaardigheden’ (NTS) onderdeel zijn van simulatie trainingen voor acuut medisch handelen zoals bijvoorbeeld ALS? Welk effect heeft een onderdeel NTS voor de prestatie in ALS simulatie training? Wat is de ideale frequentie die zorgt voor retentie? En wat is de waarde van de ‘debrief’ in deze simulatie settingen?

Kortom, belangrijke vragen in deze systematische review. Ik deel een paar punten die mijn aanspreken en opvallen maar eerst een waarschuwing!

“Lees het artikel vooral zelf en in zijn geheel en niet alleen de conclusie. Ben scherp op de methodologie en heb oog voor de ‘parels tussen de regels’. Gezien het belang van kennis is goed lezen van wetenschappelijke artikelen een cruciale skill”.

Drie bevindingen die ik wil delen:

1.    “This review revealed that the debriefing phase was responsible for most of the positive effects in the simulation training”.

Dit komt overeen met onze gedachte over het belang van een goede debrief. Zie mijn eerdere posts over ‘het probleem van doeners’ maar ook de opmerkingen van Manon Ruijters Ruiters over het belang van reflectie in ervarings-leren (wat simulatie training in feite is). Tot slot komt het belang van de debrief overeen met mijn (zeer goede) ervaringen met de Eusim .

2.    “Nevertheless, based on previous studies, we would propose to start with a prelearning course that handles the most important NTS topics”.

We moeten stoppen training te zien als eenmalige ‘events’. Zeker in de digitale wereld. Deelnemers kunnen voor de daadwerkelijke bijeenkomsten al kennis opdoen. En vooral ook daarna, zie het onderzoek naar transfer van bijvoorbeeld Jolanda Botke…na de training is er nog heel veel werk te doen!

3.    “In general, training sessions had a beneficial effect on theoretical and practical skills. The latter seem to degrade faster over time”.

Blijkbaar lijden vaardigheden meer onder verval dan theorie…heb ik me nog niet in verdiept maar de moeite van onderzoeken waard.