Lees, kijk en luistertips met Carel Schott

Wat lezen, luisteren en kijken collega’s? Waar doen ze kennis en inspiratie op? Carel leerde ik kennen op de Politie Academie Ossendrecht en is vooral een fijn mens en daarnaast een encyclopedie als het gaat over trainen, voeding, gezondheid maar ook mentale kracht. Hij schreef mooie boeken, geef geweldig goede opleidingen en is vooral iemand op wie je kunt rekenen als je ‘het even niet meer weet’ (rich). Wat raadt Carel ons aan om te lezen, te luisteren en te kijken?

Wat zijn je 2 favoriete boeken als het gaat over optimaal presteren en waarom?

Ik doe mijn best om altijd een integrale meerdimensionale visie op het leven, gezondheid, vitaliteit en presteren te behouden. Niet verzanden in een soms te beperkte specialistische vernauwende visie. Momenteel ben ik begonnen in het boek: Word weer mens – De terugkeer van Homo Sapiens van Leo Pruimboom. Deze man is geniaal. Je komt in je optimale prestatie toestand door juist oog te hebben voor alle verschillende aspecten rondom gezondheid en prestatie. Ik heb vaak genoeg mensen gezien met een ‘ijzersterke’ mentale kop die vervolgens allerlei fysieke signalen compleet negeerden en zichzelf over de kling joegen. Leo pakt het meesterlijk integraal en meerdimensionaal op. Ook het laatste boek van Henk Kraaijenhof over Burnout, vermoeidheid en stress is heel toegankelijk.

Word weer mens

EFAA - Nieuws - High-performance lifestyle!

En….. jouw meest recente boek over Frontlinie training en  presteren onder druk vond ik heel goed en mooi van opzet. Masterpiece!

Wat is het beste boek actuele boek over a) fysieke training en b) genetisch testen die we zouden moeten lezen en waarom?

Je kent mijn passie voor de fascia, de boeken van Thomas Myers en zijn online video’s and seminars zijn een must see and must read. De artikelen over Genetica en DNA van Bart van Wanrooij van MijnLabTest zijn ook altijd van goede kwaliteit.

Wat is een onmisbaar boek over voeding en waarom?

Daan de Wit, een wetenschapsjournalist met vlijmscherpe kritische onderbouwde blik heeft ‘Weet wat je eet’ geschreven. Echte aanrader. Je kijkt nooit meer hetzelfde naar E nummers, de cholesterol mythe en hoe onze ‘levens’ middelen industrie in elkaar steekt. Jammer dat hij tegenwoordig geweerd wordt in het debat over gezondheid en voeding. Hij was gezond kritisch in het Corona geweld aanwezig. Maar door de moderne censuur nu verbannen. Een verontrustende ontwikkeling.

Weet wat je eet

Wat zijn inspirerende documentaire/films die een relatie hebben met jou vakgebied?

One off my all time favourits is en blijft Gill Hedley met zijn Fuzz Speach. Bekijk die maar eens een aantal malen achter elkaar.

https://www.youtube.com/watch?v=_FtSP-tkSug&list=PLcMzt4AOFPUgDZEwVBtJRP5ov8a1qjU3q

Wat is je favoriete podcast en waarom?

Ik luister niet zo vaak podcast. Ben momenteel wel zelf met Nancy de Vos een aantal afleveringen aan het opnemen over de fascia – lichaam – geest verbinding – blessures- stress en belasting belastbaarheid. Komt eraan. Binnenkort in dit theater.

Naar welk congres/webinar/symposium kijk jij uit en waarom

Ik vond de bijeenkomsten met Henk Kraaijenhof in de vorm van Helping the Best tot Get Better altijd leerzaam en leuk. Echte praktijkmensen met veel kennis en ervaring. Hoop dat deze sessies snel weer opgepakt worden. En natuurlijk Leo Pruimboom. Onnavolgbaar hoe deze man zoveel verschillende wetenschappelijke facetten weet te combineren en dat altijd transformeert naar de praktijk.

Welke cursus zou je graag nog willen volgen en waarom?

Live aansluiten bij Thomas Myers. Hoe hij verbanden legt.  Van anatomische snijtafel naar de praktijk van alledag en dit vertaalt naar therapeutische interventies.

Boeken van Carel

Coriene Lodder en Carel Schott Leefstijladviezen afgestemd op je bodytype |  wehkamp
Allround trainen met de Kettlebell, een complete sportschool in je handen,  Carel... | bol.com

Over Carel

https://www.schottenco.nl/