Gespreksvaardigheden zijn geen trucje

Chris Voss schrijft in zijn boek “I encourage you to think of them as extensions of natural human interactions and not artificial conversational tics”. Of je nu crisis onderhandelaar bent of gewoon psychologie studeert, nieuwe gesprekstechnieken voelen eerst vaak als een trucje.
Een manipulatie truc. Mijn ervaring is dat als je het niet echt meent en ze inderdaad als een trucje inzet ze niet werken. Dat het zelfs tegen je werkt.

Gesprekstechnieken, of beter gezegd ‘communicatie’ is in mijn ervaring pas positief werkzaam als je deze met hoofd en hart eigen hebt gemaakt. Met hoofd want je kunt ze bewust inzetten, met hart want je meent wat je zegt.

Zie over (non verbale) communicatie vaardigheden ook de mooie scherpschutters podcast met An Gaiser op https://lnkd.in/eNCW-2pD .

Tot slot nogmaals Chris Voss:” These tools, then, are nothing less than emotional best practices that help you cure the pervasive ineptitude that marks our most critical conversations in life. They will help you connect and create more meaningful and warm relationships. That they might help you extract what you want is a bonus; human connection is the first goal”.