Drie interventie momenten in scenario training

Een interventie in een scenario-simulatie is iets anders dan ‘stoppen’. Het is een ‘pauze’ knop met als doel de deelnemer even te ‘resetten’. Het doel is immers dat de deelnemer een succeservaring heeft. Daar gaat hij/zij de poort mee uit, neemt hij/zij mee en kan hij/zij zich op beroepen als het nodig is. Een scenario stoppen wil je daarom niet, tenzij specifieke redenen (waarover later meer).

Drie interventie of pauze momenten zijn: een onnatuurlijke pauze bij de deelnemer, de deelnemer raakt in een Goofy loop (laat vallen laat vallen laat vallen dat wapen …laat vallen etc.) of bij een ‘meltdown’.

Een meltdown (de boel stort in zeg maar) kan psychologisch zijn , fysiek of technisch. In het laatste geval doet bepaalde appratuur of materiaal het niet goed.

Kortom, in scenario training kan het voorkomen om even de ‘pauze’ knop in te drukken. Doe dat op een effectieve manier (contact scenario controller en rollenspeler bijvoorbeeld) en op een sociaal veilige manier (zonder dat de deelnemer zich voor schut voelt gezet voor de rest van de aanwezigen).