Trauma geinformeerd BJJ lesgeven

Quote uit het boek m.b.t. de jiu jitsu leraar: ’to be clear we do not expect you to be trauma experts or therapists for your students. The real goal is to become trauma informed. Being trauma informed means be aware of how trauma may impact your students and how your teaching approach can help or hinder their healing process’.

Ik vind dit een mooi startpunt: wees je bewust dat je manier van lesgeven impact heeft op deelnemers met traumatische ervaringen. Hoe je praat, welke woorden je gebruikt, hoe dichtbij je komt, waar je je handen plaatst, wie met wie traint enz. Voor velen van ons geen enkel probleem. Voor sommige onder ons een grote angst, trigger, herbeleving enz. Trauma geinformeerd zijn is een mooi begin voor lesgeven in BJJ aan mensen die heftige dingen hebben meegemaakt.