Lees, luister en kijktips met Eric Mol

Ben je trainer bij defensie, brandweer of politie? Wil je van een expert weten wat de 2 beste boeken zijn over human performance/human factors? En waarom ‘Firefighter Functional Fitness’ een goed boek is? En welke congressen over een Defensiebrede Functionele Fysieke Inzetbaarheids Test er aan komen? Lees dan vooral de blog met Eric Mol, Sr. Advisor Work & Health – EnvOcc Ergonomics | DOSCO-DGO-CEAG@Defensie. Eric is net als ik bewegingswetenschapper met het verschil dat jij er echt wat van weet. Dank voor het delen van je kennis en ervaring.

1.           Wat zijn je 2 favoriete boeken als het gaat over human performance/human factors voor trainers van hoge risico beroepen en waarom?

Een stevige wetenschappelijke basis is in mijn ogen onontbeerlijk bij training van operators/’tactical athletes’ in hoog risico beroepen. Fysiek prestatievermogen, wat mijn voornaamste aandachtsgebied is, in die beroepen wordt (mede) bepaald door het kunnen omgaan met responsen op fysiek zware inspanning onder extreme omstandigheden in beschermende kleding en uitrusting. Een standaard werk dat een vaste plek op mijn werkplek heeft is het boek Advanced Environmental Exercise Physiology van Stephen S. Cheung & Philip N. Ainslie. Gebaseerd op een schat aan wetenschappelijk onderzoek en voorzien van heldere illustraties worden fysiologische responsen op hitte, koude, hyper- en hypobare omstandigheden gepresenteerd.

Om de geest te scherpen blader ik regelmatig door The Art of War van Sun Tzu.

2.           Wat is het beste boek actuele boek over fysieke training en fysieke testen die first responders en hun trainers zouden moeten lezen en waarom?

Enkele jaren geleden had ik de eer het boek Firefighter Functional Fitness – The Essential Guide to Optimal Firefighter Performance and Longevity van Dan Kerrigan en Jim Moss te reviewen. Beiden zijn bevlogen ‘fire chiefs’ met voorliefde voor fysieke fitheid van brandweermensen. Weliswaar (iets te) duidelijk op Amerikaanse leest geschoeid presenteren ze functionele trainingsvormen voor wat zij noemen The Big 8 componenten van ‘Physical Fitness’ voor brandweermensen. Daarnaast is er ook aandacht voor ‘Recovery and Rest’, ‘Hydration’ en ‘Nutrition and Lifestyle’. FFF biedt prima handvatten voor instructeurs fysieke training binnen de brandweer, juist door de gestructureerde opzet ervan en het aangeboden trainingsmateriaal is prima uit te voeren in een fitness-omgeving.

Firefighter Functional Fitness: The Essential Guide to Optimal Firefighter Performance and Longevity (English Edition) van [Dan Kerrigan, Jim Moss, Sara A. Jahnke Ph.D., David J Soler]

3.           Wat is een onmisbaar boek over militairen OF brandweer medewerkers in optimale fysieke en mentale paraatheid te brengen en waarom?

Hier wil ik een lans breken voor enkele boeken die recent zijn uitgekomen en zijn geschreven door voormalig operators. Ik noem Nu of Nooit van Dai Carter en Nassau Two Zero van Marco Kroon. Beide boeken, weliswaar vanuit een verschillende insteek geschreven, geven een inkijk in de wereld van het optreden van onze Special Forces en wat het betekent om onder zowel fysiek als mentaal extreme omstandigheden te presteren.

Niet vanuit het oogpunt van operationele militairen, maar wel een realistisch beeld gevend over het optreden van Nederlandse militairen/de Nederlandse krijgsmacht is het boek Schaduwoorlog Uruzgan van journalisten Olof van Joolen en Sylvan Schoonhoven. Wanneer je dit leest indachtig het thema ‘fysieke en mentale paraatheid’ krijg je een mooi beeld van optreden onder oorlogsomstandigheden.

4.           Wat zijn inspirerende documentaire/films die een relatie hebben met jouw vakgebied?

Ik kijk graag naar documentaires/films die gaan over mensen die op zoek zijn naar de grenzen van menselijk presteren. Dat kan dan gaan over de vroegere explorers/poolreizigers (Amundsen, Scott en zeker ook Shackleton) en alpinisten (bijv. de film, gebaseerd op het gelijknamige boek, Into Thin Air). Maar ook docu’s/beelmateriaal over sporters die onmogelijk geachte barrières hebben geslecht zoals recent Eliud Kipchoge (eerste atleet die de marathon onder de 2 uur liep) en van, van wat langer geleden (1954) de prestatie van Roger Bannister (eerste atleet die de Engelse mijl onder de 4 minuten liep). En ik kan nog steeds smullen van beeldmateriaal, docu’s van mijn all-time favoriete atleet Eric Heiden

5.           Wat is je favoriete podcast en waarom?

Ik luister graag naar de podcastserie Scherpschutters; korte, inspirerende, maar tegelijkertijd ook indringende verhalen van militairen, maar ook politiemensen, die letterlijk in de frontlinie hebben geopereerd en deze operaties vanuit vele oogpunten met luisteraars delen.

Als diehard-bewegingswetenschapper heb ik met veel plezier geluisterd naar de podcast die zijn gemaakt in het kader van het 50-jarig bestaan van de faculteit der Bewegingswetenschappen aan de VU: Blik op Bewegen.

https://rss.com/podcasts/blikopbewegen/

6.           Naar welk congres/webinar/symposium kijk jij uit en waarom?

4th International Conference on Physical Employment Standards, Bond University Tactical Research Group, Gold Coast Australia (24 – 26 februari 2023). Binnen Defensie besteed ik momenteel veel tijd aan de ontwikkeling van een op NAVO-methodiek gebaseerde Defensiebrede Functionele Fysieke Inzetbaarheids Test. Conferentie is o.a. een prachtige gelegenheid de vorderingen van NAVO-partners op dat gebied te zien. Daarnaast state-of-the-art kennis opdoen van PES-ontwikkeling bij andere ‘tactical athletes’, zoals brandweer en politie. Ik zie er zeer naar uit deze conferentie te bezoeken.