Frontlinie training: actie intelligentie

In het boek Frontlinie training bespreek ik ‘Actie intelligentie’: een graag geziene kwaliteit binnen Nederlandse first responder kringen. Het is de kwaliteit die elke militair en agent wil bezitten, ook al weet niemand precies wat het is. In dit boek beschrijven we actie intelligentie als het goede doen op het juiste moment. Nog concreter gaat het hier om het adaptief vermogen tijdens een actie: het bij-, af- en op kunnen schakelen in reactie op de situatie. Actie intelligentie is de ‘straattaal’ voor adaptieve expertise met een nadruk op handelen.

Deep dive
Voor de liefhebbers en nerds: in de sportwetenschap wordt ‘tactical creativity’ onderscheiden van ‘‘tactical intelligency ‘. Tactical creativity is creativiteit en slaat op divergent denken. Het is het vermogen om niet van tevoren bedachte of aangeleerde oplossingen te genereren.
Tactical intelligency refereert naar het vinden van de beste of juiste oplossing voor een probleem en is een vorm van convergent denken.
Wat is actie intelligentie dan: creativiteit (‘tactical creativity’’ of ‘‘tactical intelligency ‘? En wat betekent dat voor de training?