Mentale simulatie active shooter ziekenhuis

Heeft mentale simulatie van een ‘active shooter’ situatie in een ziekenhuis waarde en hoe doe je dat? Deze studie doet verslag van een 3 staps visualisatie protocol:

Stap 1 is informatie over het ‘Code Silver protocol inclusief activatie van dit protocol, the ‘Run, Hide, Survive’ principes en de te verwachten tactische politie respons.

Fase 2 is de visualisatie oefening waarin deelnemer onder tijdsdruk situaties moeten inbeelden en vragen beantwoorden: “The questions focused on ‘Run, Hide, Survive’ principles, and ethical dilemmas pertaining to patient care duties versus personal safety”.

De derde fase is een debrief van 20 minuten. 

Quote: “Code Silver—the hospital response to a person with a weapon such as an active shooter in many Provinces or States in North America—is quickly shifting from a theoretical safety measure to a realistic scenario for which hospitals must prepare their staff. “.

Enkele thema´s die hierbij naar boven kwamen±
1)     The dominant theme identified was that one’s instincts in an active shooter situation are highly variable from one person to the next. This held true for moral and ethical decisions as well as physical reactions and interpretation of ‘Run, Hide, Survive’.
2)     Participants agreed that the most important considerations included personal location relative to the shooter, clinical or non-clinical responsibilities, ability to secure an area (lock or barricade), and the medical acuity of their patients relative to the Code Silver threat.
3)     “ A common theme was that participants noted a new awareness of their environmental surroundings, or previous lack thereof. Interestingly, this was consistent amongst participants in all three groups including insitu, offsite and virtual CSE. Some participants had never noticed a certain exit, stairwell, or closet within their unit. Other participants noted they never paid attention to the types of doors, locks, or considered how they might secure their unit prior to the exercise. Others identified the challenges with working in a unit that had no doors or rooms, only curtained areas”.

De studie bespreekt tevens de voor en nadelen van echte fysieke simulaties ten opzichte van mentale simulatie. De vorm van deze mentale simulatie was volgens de veel gebruikte PETLEP methode die redelijk onderzocht is.

Ten opzichte van een elektronisch leren module activeert de mentale simulatie de deelnemers meer aldus de auteurs. Uiteraard worden de beperkingen van het onderzoek besproken wat een essentiele paragraaf is bij het lezen van elk onderzoek.

Ik sta altijd open voor feedback en andere inzichten en de interpretatie van dit onderzoek is die van mij en niet van de auteurs.

Kim, J.J., Howes, D., Forristal, C. et al. The Code Silver Exercise: a low-cost simulation alternative to prepare hospitals for an active shooter event. Adv Simul 6, 37 (2021).