Boekbespreking: Leer bewegen: motorisch leren voor de praktijk

Geen studie boek en niet voor de motorisch leren gevorderde maar een echt en leuk praktijkboek. Leest snel en lekker en alles staat er in wat je wil weten over brede motorische ontwikkeling en motorisch leren.

Van expliciet tot alle vormen van impliciet motorisch leren, differentieel leren tot de constraint led benadering. Van penalty’s nemen, fysieke geletterdheid tot het stille oog.

Voor de fanaten onder ons: het WBU model met alle cognitieve informatie processen kon ik minder plaatsen omdat het boek ook een sterke ecologisch dynamische geur heeft.

Het hoofdstuk ‘breed geleerd is oud gedaan’ is leerzaam en leuk. Met ondermeer de berg van motorisch leren.

Net zoals het hoofdstuk over ‘zelfgestuurde video feedback’ (zelf moment feedback bepalen)! En het inzicht videofeedback niet alleen te gebruiken om fouten op te sporen was een mooie herinnering!

Allemaal korte hoofdstukken die beginnen met een soort van ‘casus’. Leest lekker en toch wordt alles verteld. Bij elk hoofdstuk wordt op een leuke en lichte wijze vaak een onderzoek besproken.

De hoofdstukken staan niet vol met referenties dus leest prettig (alhoewel ik gek op refs ben). Referenties genoeg overigens maar die staan lekker bij elkaar achter in het boek.

Kortom, een prima boek voor docenten en trainers die (snel) aan de slag willen.