Aantrekkelijk verspreiden van kennis

De meeste sportcoaches – maar ook bv politie trainers – leren niet graag a.d.h.v. academische artikelen. Voor wie schrijven we dan? Er zijn nog meer problemen met academische artikelen aldus Le meur in NSCA’s Essentials of Sport Science: jargon, niet aansluiten op behoefte praktijk, subscriber walls, tijdrovend EN onaantrekkelijk om te lezen!

Terwijl er best meer mogelijkheden zijn: sociale media, podcasts, you tube, open acces journals, blogs en vlogs aldus Yann Le Meur PhD .

Deze auteur maakt zelf zeer effectieve en aantrekkelijke infographics van onderzoek waar je in 1 keer op zeer aantrekkelijke wijze de kern van een onderzoek kunt lezen.

In deze blog zie je daar een voorbeeld van: tips hoe je onderzoek kunt verspreiden via sociale media. Zo blijkt twitter zeer gewild voor het delen van (sport) wetenschappelijk onderzoek met een breder publiek. Naast de kracht heeft dat ook zijn uitdagingen: over simplificering van onderzoek in sound bites, vijandigheid en 24/7 bereikbaarheid enz. Zie de infographic voor tips voor sociale media voor onderzoekers.

Infographics zijn zoals gezegd zeer effectief en attractief. Le Meur geeft veel tips voor een goede IG en wijst ook op enkele uitdagingen. Erken en communiceer dat IG een over simplificatie zijn en dat nuances gemist worden. Daag lezers van de IG uit verder te lezen. Wijs erop dat een enkele IG geen ‘bewijs’ is en stimuleer lezers na te denken over de ‘levels of evidence’ achter de IG.

Tot slot laten IG lang niet altijd alle pro en contra’s zien en ook niet alle bias. Dat gezegd hebbende is een IG een hele aantrekkelijke en effectieve manier om kennis te delen, mensen te interesseren en vooral ook als prikkel om tot de kern van de zaak te komen.

NSCA’s Essentials of Sport Science chapter 31 Information Dissemination Yann Le Meur, PhD
Edited by Duncan French, Lorena Torres Ronda and NSCA -National Strength & Conditioning Association