Werken ademhalingstechnieken bij acute stress?

Werken ademhalingstechnieken bij stress in de acute zorg? Dat kan maar er is een ander probleem volgens onderzoekster Dr. Joke Van kerkhoven: “ het grote probleem is herkenning van het stressmoment terwijl het plaatsvindt (EI en self awareness).

Precies waarom ik/wij werken met de twee fasen Registreren en daarna Reguleren.

Wat kun je nog meer doen volgens Joke van Dr. Joke Van kerkhoven? Je kunt de ademhalingstechnieken het beste ‘ verankeren op vaste momenten in een bepaalde stress situatie’ als bv een reanimatie. Net zoals dienders na elk schot narichten en scannen. Elke keer weer om er een gewoonte van te maken.

Ze maakt hierbij gebruik van modellen van gedragsverandering, meer specifiek van het gebruik van gewoontevorming. Belangrijk advies want als men de stress niet registreert is er ook geen mogelijkheid om te reguleren!

Ook Michael Lauria schrijft over de thematiek van gewoontevorming in critical care in zijn artikel: force of habit!

Dr. Joke Van Kerkhoven is a Consultant in Emergency Medicine at the University Hospitals of Leuven in Belgium.