Is de fysiologische zucht effectief tijdens acute stress?

Is de ‘fysiologische zucht’ (dubbele inademing gevolgd door verlengde uitademing) een effectieve real-time stress regulatie tool? Wel als je luistert naar Dr. Andrew Huberman.

Het woord real time is hier belangrijk: in een acute situatie waarin je moet handelen is er weinig tijd voor regulatie strategieën die teveel tijd kosten en je van je handelingen af houden. Doet me denken aan mijn full contact karate wedstrijden: er was weinig tot geen tijd om me te onttrekken aan de tegenstander voor focus op mijn ademhaling. Het moest in het moment en onder (fysieke) druk gebeuren. Box breathing (4-4-4-4) duurde i.i.g. voor mij te lang. Wellicht is de ‘fysiologische zucht’ een goed alternatief.

Huberman legt in andere lezingen heel duidelijk en diep de neurowetenschappelijke processen van de stress respons uit. Huberman is een tenured Professor of Neurobiology and Ophthalmology at Stanford University School of Medicine).

Ook Joke Van Kerkhoven doet onderzoek naar de meest effectieve ademstrategie in acute stress situaties.

Ik weet echter ook dat er aandoeningen zijn die worden gekenmerkt door teveel/verkeerd zuchten en ben dus benieuwd of er contra indicaties m.b.t. zuchten zijn???

https://lnkd.in/geqbv_84

https://lnkd.in/g3cx-ZzC