Human factors in politie werk

Wat kun je verwachten van politie agenten als zelfs in bekende omgevingen met bekende regels en een bekende tegenstander gedrag niet te voorspellen is? Zelfs na een specifieke voorbereiding, een door en door bestudeerde tegenstander, een bekende omgeving met bekende regels, afspraken en spelbedoelingen. Zelfs dan is het onmogelijk het gedrag van de tegenstander te voorspellen en 100% accuraat te reageren.

Hoe zit het dan met politie werk waarin tegenstander onbekend is, we niet weten welke spelregels de tegenpartij hanteert en de omgeving onbekend is? Weet het publiek wel hoe moeilijk (onmogelijk?) dit is?

En weten mensen die ‘ons’ beoordelen ook dat een opponent zo snel een aanval uit kan voeren dat deze pas waar te nemen is als het ‘te laat is’?

En dat het menselijk systeem een eenmaal ingezette actie niet in een halve seconde of minder te stoppen is, ook al zouden we dat willen?

En dat camerabeelden hiervan een vertekend beeld geven? Twee uur lang levensbelangrijke informatie over de ‘human factors’ van first responder werk.