Scenario training met de shadowbox methode

Shadowbox (scenario) training is een cognitieve trainingsmethode die trainees de wereld door de ogen van experts laat zien. Zonder dat de experts aanwezig zijn! Ik gebruik de methode niet alleen om de respons van deelnemers te oefen (beslissen) maar meer nog om mentale frames expliciet te maken. En in het bijzonder de zogenaamde ‘sense making’ frames: de cognitieve bril waardoor mensen hun omgeving proberen te begrijpen.

Shadowbox training is niet alleen te gebruiken in first responder training maar ik gebruik het zelfs voor docenten in het onderwijs!

Een bijvangst van deze methode zijn de gesprekken met inhoud/domein experts die hun frames, rationale en impliciete kennis delen als input voor de shadowbox. Hoewel intensief ervaar ik het van onschatbare waarde als methode van kennis en ervaring overdracht.

“Trainees are exposed to the mental models of the experts without ever hearing the term mental model. The experts’ choices and rationale reflect their mental models, but all the material is within the context of the scenario rather than as an explicit statement of the experts’ mental models.”

Als je de methode helemaal waterdicht wil maken – denk aan cognitieve taak analyse om de ervaringen/kennis van experts boven tafel te krijgen –  overstijgt dit het tijd en kennisbudget van de gemiddelde trainer. Echter, ook de huis tuin en keuken versie levert meer dan genoeg leer en oefenstof op.

En de deelnemers vinden het te gek: “There is enough competition and desire for mastery to motivate the trainees to try to make rankings that more closely match with the experts. However, the match between the trainee/expert rankings is just the hook to create excitement and enthusiasm. The real learning comes from asking the trainees to study the rationale provided by the experts and to compare it to their own rationale”.