Podcast met Dr. Ryan: de drie psychologische basisbehoeften

Self-esteem en transcendentie zijn geen psychologische basisbehoeften en onze scholen met hun ‘test cultuur’ doen leerlingen geen goed. Uit de mond van Dr. Richard Ryan, hij en zijn werk behoren tot de 1% invloedrijkste onderzoekers in de sociale wetenschappen vandaag de dag! We kennen zijn werk uiteraard allemaal vanwege de zelfdeterminatie theorie en de drie psychologische basisbehoeften: autonomie, verbinding en competentie. Ook op de ALO Amsterdam is zijn werk invloedrijk. Het is leuk om de zelfdeterminatie theorie en de drie psychologische basisbehoeften door de man zelf uitgelegd te horen.

Wat ik niet wist is dat Dr. Ryan en collega’s zeer geintresseerd zijn in mindfulness!
Interviewer Scott Kaufman doet enkele voorzichtige pogingen het oneens te zijn met Dr. Ryan maar houdt het zoals altijd vriendelijk en respectvol. Scott denkt dat er wel meer dan drie psychologische basisbehoeften zijn en schreef er uiteraard een boek over. Dr. Ryan ging hier niet in mee en sterker nog: hij verwierp tussen neus en lippen het concept ‘self transcendentie’, notabene een sleutel element in Maslow en Scott hun werk! Het is trouwens Scott die in zijn boek haarfijn uitlegt dat Maslow nooit een piramide heeft gemaakt. Een leuke aflevering die van mij wel iets pittiger en nerdy had gemogen. Alhoewel ik grote fan ben van Scott zijn respectvolle aandacht die de gasten vooral in de schijnwerpers zet. Uit.