Tactisch principe: HALO

Veel professionals in geweldbeheersing zijn ermee bekend: het HALO principe. Het scannen van de handen, afstand, lichaam en omgeving in een potentiële conflict situatie. We kunnen een stap verder gaan en dit principe op ons zelf toepassen.

HALO: De basis

Situationeel bewustzijn is de eerste stap in conflict management en beslaat de eerste twee fasen van de OODA loop: observeren en oriënteren. Het HALO principe is een concrete uitwerking daarvan. Het HALO principe kan echter ook toegepast worden op jezelf en daar gaat deze bijdrage over. In onderstaande tabel zijn beide opties opgeschreven.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het HALO principe kan door iedereen toegepast worden. En het leuke is dat je het elke dag even kunt oefenen. Zelfs als je naar de supermarkt gaat.

Nuances

We leren in de basis dat we eerst kijken naar de handen. Omdat het meeste gevaar via de handen plaats vindt. Er zijn situaties waarbij andere HALO elementen prio hebben. Denk aan het scannen van een massa mensen waarbij de handen niet zichtbaar zijn. Dan kun je op andere zaken letten zoals kijkgedrag of andere afwijkende (loop/kijk) patronen. Zie de diverse spotters methodieken.

HALO is een doelgericht tactisch principe, met andere woorden we zetten het bewust in. In hoge stress neemt stimulus gedreven aandacht het over. Dan kan het gebeuren dat onze aandacht aangetrokken wordt op het scannen van bijvoorbeeld gevaar in de omgeving. We ‘vergeten’ dan de handen. En soms is dat goed want het heeft mogelijk meer prioriteit om een explosief in een rugzak te scannen op dat moment dan de handen van een mogelijke verdachte.