Command presence: wat is het en waarom is het belangrijk?

Command presence zie je wanneer iemand voor de groep gaat staan en iedereen meteen weet dat hij of zij de leiding heeft. Je ziet het wanneer iemand in noodsituatie het vermogen heeft om zelfbeheersing te tonen midden in totale chaos. Je ziet het in het dagelijks leven wanneer iemand zich presenteert met autoriteit op basis van vertrouwen en respect.

Gebrek aan command presence kun je waarnemen als mensen te luid praten, bevelen schreeuwen, overkomen als veeleisend of controlerend en vloeken en tieren om een ​​punt te benadrukken. Of wanneer iemand als een kip zonder kop rondloopt op de ‘scene’.

Wat is hier aan de hand? We hebben het volgens politie onderzoeker, auteur en pionier Terry Wollert over “Command presence,”! Oftewel de presentatie component van mensen met gezag:  hun lichaamsbewegingen, stemgeluid, de manier waarop ze staan, hoe ze oogcontact maken. Aan de hand van de volgende vier vragen kun je kijken in hoeverre je een goede command presence hebt volgens Wollert:

1. Zie je eruit alsof je de situatie onder controle hebt?

2. Heb je vertrouwen in je vermogen om het probleem op te lossen?

3. Gedraag je je alsof je de situatie onder controle hebt?

4. Spreek je alsof je de situatie onder controle hebt ?

Je kunt het mooiste uniform aanhebben met alle geweldsmiddelen er op maar je stem en non-verbale gedrag zullen onmiddellijk je angst, onzekerheid, woede, verveling of verwarring onthullen. Command presence gaat over perceptie. Het is hoe je wordt waargenomen door degenen met wie je omgaat, zowel goed als slecht. Hoe jouw woorden en acties worden geïnterpreteerd kan het cruciale verschil maken in de uitkomst.

Als geweldprofessional wordt je bekeken en ingeschat. Ben je een hard of soft target? Aan gevangen is gevraagd wat van invloed was op hun beslissing om ​​gezagdragers aan te vallen. Ze verklaarden dat ze ervoor kozen geen personen aan te vallen die een sterke command presence vertoonden. Omdat ze niet het gevoel hadden dat deze een gemakkelijk doelwit zouden zijn en ze dus zouden kunnen falen in hun pogingen.

Uit onderzoek van Wollert bij het Federal Law Enforcement Training Center (FLETC) bleek command presence een grote voorspeller te zijn van succes voor het overleven in letale geweldincidenten tijdens test scenario’s!

Quote: students receiving an unacceptable command presence rating had a 98.9% chance of failing the scenario-based practical evaluation. On the other hand, students receiving an acceptable or better rating have a 99% chance of passing the practical evaluation.

Having a single evaluation element that has 99% predictability is too significant to ignore. FLETC’s Survival Scores Research and Pinizzotto’s findings in Violent Encounters suggest that training and evaluating command presence is too critical to overlook.

Terry Wollert

Toepassen

Als trainer en onderwijsontwerper is het belangrijk de deelnemers kennis aan te bieden over het belang van command presence. En over hoe dit te ontwikkelen. Wollert spreekt over het belang van competentie en zelfvertrouwen in command presence en dat zijn precies de twee doelen die in al onze training verweven zit. Competent zijn of worden en weten dat je dit bent.

Uit de vier vragen van Wollert blijkt dat Command presence voor een groot deel te maken heeft met controle: over de situatie, de verdachte en uiteraard over jezelf. Precies de drie elementen die succesvol (politie) optreden voorspellen volgens promotie onderzoek van Wendy Dorrestijn. Laten we daarom een link leggen tussen command presence en controle.

Controle op drie niveaus!

Uit grootschalig onderzoek onder politie en marechaussee werknemers en docenten komen drie prestatie bepalende factoren naar voren: controle over jezelf, de ander (de verdachte) en de situatie.

Uit onderzoek van Wendy Dorrestijn

Controle over jezelf bestaat uit twee dimensies. Ten eerste controle over je emoties en ten tweede controle over je leven. Als emoties je optreden bepalen loop je kans niet goed te presteren. Woede, frustratie, angst of gelatenheid zijn bijvoorbeeld sterke emoties die een beperkende invloed op je optreden kunnen hebben.

Er kan een belangrijk onderscheidt gemaakt worden tussen angst als in ‘fear’ en als in  ‘anxiety’. Fear is nuttig, anxiety niet. Bij fear ervaart iemand een specifieke emotionele reactie (vergelijkbaar met een reactie in een noodsituatie) op een identificeerbaar object.

Bij anxiety heeft moeite met het identificeren van datgene wat de angst veroorzaakt, waardoor de persoon moeite heeft met het beheersen van de emotie. Ook is het optreden van de angst vaak onvoorspelbaar. Het lijkt wel alsof de angst steeds op de achtergrond is en op elk moment ineens kan intreden. Anxiety is een staat van constante verhoogde waakzaamheid en niet een reactie op acute nood.

Controle over je leven betekent dat je leven in balans is. Dat je fit en gezond bent en een leefstijl hebt die je werkprestatie bevorderd.

Controle over de ander bestaat onder meer uit command presence, effectieve communicatie maar ook uit het beheersen van tactieken, technieken en procedures voor (fysieke) interventies.

Naast jezelf en de ander controleren is er de derde trap: de situatie onder controle hebben. Ook hier speelt command presence een belangrijke rol: krachtig in de sterke wind staan. Kunnen uitzoomen en er boven hangen en de gehele situatie overzien. Wat heeft deze situatie nu nodig? Meer mensen? Materialen? Wie bellen? Deze vaardigheid is heel goed te trainen in goede scenario en simulatie trainingen.

Controle en Command presence

Command presence ontstaat wanneer je jezelf en de situatie onder controle hebt en wanneer je dit ‘uitstraalt’. Het is te zien aan hoe je spreekt, hoe je je gedraagt en hoe je je presenteert. Je straalt extern uit wat je intern bent. Het is geen truc of een gevolg van een mooi uniform. Maar een reflectie van diep weten dat jij hier het verschil gaat maken. Niet voor jezelf en door jezelf maar door jou aanwezigheid te koppelen aan die van anderen. Command presence is zowel controle als connectie. Connectie van je binnen en buitenste, van jezelf-de ander en de situatie. Opgelijnd, uit 1 stuk….en dat is voel en zichtbaar als command presence.

Bronnen

Wollert, T. N. (2012). “Command Presence: What is it? Why is it important? How do we measure it? .” ILEETA Journal Volume 2, Number 2(Summer Edition): 20-23.

Wollert, T. N. (2012). “How do we Measure Command Presence? .” ILEETA Journal Volume 2, Number 3(Fall Edition): 16-19.

Control in action. Scherpschutters Podcast met Wendy Dorrestijn