Uniform Yoga: Fit en Vitaal in de Frontlinie!

Focus, Ademhaling, Spanning-Ontspanning, Visualisatie tot en met fysieke mobilisatie en stabilisatie training: welke first responder heeft dat nu niet nodig? Des te meer als we ouder worden of de stress aan het oplopen is. En dit alles zit al duizenden jaren in een body-mind programma wat we kennen als Yoga. Maak kennis met Uniform Yoga welke de oude principes en oefeningen toepast op moderne first responders. Een interview met docente Sandra Botman die ik leerde kennen op de Politie Academie Ossendrecht.

Wat is uniform Yoga en om welke drie redenen zouden alle politie-agenten en first responders dit moeten doen?

Uniform Yoga is speciaal ontwikkeld voor mensen die werken in de frontlinie. Onze missie is om geüniformeerde professionals optimaal uit te rusten.

Dit is tweeledig:

  • op de mat helpen we je om je via beweging en ontspanning uitgerust te voelen.
  • Daarnaast rusten we je uit met fysieke en mentale tools die je ook buiten de yoga-mat, dus in het werk of thuis kunt toepassen om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.

    Uniform Yoga helpt dus om zowel fysiek als mentaal in de optimale prestatietoestand te komen. Daarnaast geeft het handvatten om makkelijker te kunnen ontspannen zodat je na een dienst het werk niet mee naar huis hoeft te nemen.

En we bieden vaardigheden aan die speciaal gericht zijn op het loslaten van spanning, iets wat inherent is aan het werken in de frontlinie.

Welke drie overeenkomsten zitten er in Uniform Yoga, Mentale Kracht Politie en Politie werk?

Uniform Yoga combineert de bewezen voordelen uit de yoga met het gedachtengoed van de sportpsychologie en de mentale kracht.

We werken hierdoor zowel top down (mind(set) als uitgangspunt) als bottom-up (het lichaam als uitgangspunt). Dit is een hele sterke en effectieve combinatie. In het politiewerk wordt ook van je gevraagd om zowel fysiek als mentaal fit te zijn. Met Uniform Yoga spelen we op beide kanten in.

Waarom is het onterecht dat agenten en first responders denken dat Yoga te zweverig is?

Het is heel begrijpelijk dat mensen soms denken dat yoga te zweverig is. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat de fysiologie achter wat je op de mat doet meestal niet uitgelegd wordt.

Waarom zou je jezelf in gekke bochten wringen, op een andere manier ademen en met je ogen dicht stil zitten?

Natuurlijk klinkt dat ver van je bed en niet relevant voor het werk. Maar als je uitgelegd krijgt waarom je die dingen doet, wat het doet met je lijf en je brein en wat dat betekent voor de uitvoering van je werk, dan raken mensen juist enthousiast en verdwijnt dat gevoel van zweverigheid heel snel.

Dit EK hebben we ook weer kunnen zien dat het Nederlands Elftal een warming op doet die afkomstig is uit de yoga en bij defensie is yoga ook al lange tijd ingeburgerd. We denken dat het vooral de onbekendheid maakt dat dat label van zweverigheid erop geplakt wordt. Gelukkig is dat imago al steeds meer aan het veranderen. Wij letten hier in onze trainingen ook specifiek op, om dat wat we doen zo concreet mogelijk te maken.

Welke rol kan Uniform Yoga spelen bij het voorkomen en / of genezen van burn-out en PTSS bij agenten en first responders?

Wanneer je last hebt van een burnout of PTSS dan betekent het dat er meer van je gevraagd is dan je op dat moment aan kon. Het lichaam en brein doen vervolgens precies waarvoor ze gemaakt zijn: overleven.

En overleven betekent in deze gevallen dat het systeem afschakelt of uitschakelt. Je kunt dit ook zien in het brein. Onder een scan lichten er andere delen van het brein op bij mensen die PTSS of en een burnout hebben dan bij mensen die daar geen last van hebben.

Vaak is ook de verbinding met het lichaam verstoord bij mensen met trauma, ze hebben moeite hun lichaam te voelen en het is juist in dat contact met het lichaam waar de sleutel tot herstel ligt. Dit is waar yoga een rol in kan spelen, aangezien lichaamsbewustzijn een van de grondbeginselen van de yoga is.

Op het vlak van voorkomen kan yoga ook een rol spelen: wanneer je manieren hebt om jezelf in bedreigende situaties te reguleren, blijven delen in het brein langer online, waardoor je logischer kunt denken en sneller kunt handelen, zelfregulatie wordt dat genoemd. Uniform Yoga biedt verschillende manieren om jezelf te reguleren.

Welke drie Yoga oefeningen kunnen agenten per direct thuis of tijdens hun sport uitvoeren en wat levert dit op?

Een paar heel simpele dingen die toch een groot verschil kunnen maken:

  • Een paar keer langer uit- dan inademen, dit activeert het parasympatisch zenuwstelsel wat helpt om meer rust en focus te creëren.
  • Stretches bijvoorbeeld in de vorm van een zonnegroet. Je spreekt hier in een kort tijdsbestek een groot deel van de spiergroepen aan.
  • Een paar keer alle spieren aanspannen en ontspannen, of zelf alleen je nek en schouders. Als je met je lichaam een signaal van ontspanning kunt geven, volgt het hoofd veel makkelijker.

Hoe wordt Yoga ontvangen binnen de politie ?

Goed, we hebben nu ruim 400 mensen op de mat gehad en bij evaluaties scoort Uniform Yoga gemiddeld een 9,2. Deelnemers geven aan zich beter te kunnen ontspannen en zien ook meerwaarde in het voorkomen van verzuim.

De mensen die meegedaan hebben waren ofwel zelf nieuwsgierig ofwel enthousiast gemaakt door collega’s die eerder deelgenomen hebben. Recentelijk hebben we een groep politiemensen uit Gent en Blankenberge getraind, die binnenkort les gaan geven aan hun eigen collega’s. We kunnen dus tegenwoordig zeggen dat Uniform Yoga ook in het buitenland goed ontvangen wordt!

Welke media (boeken, blogs, you tube, podcast raad je agenten en first responders aan die zich verder willen verdiepen in Yoga?

Boek: Yoga Dipika (licht op yoga), B.K.S. Iyengar. Als je benieuwd bent naar het gedachtengoed van yoga.
Blog: www.happywithyoga.nl Zij leggen allerlei onderdelen van yoga heel helder en laagdrempelig uit.

Youtube: yoga with Adrienne of yoga with Tim. Zij bieden verschillende soorten lessen aan die je thuis zelf kunt doen. Deze zijn niet precies zo opgebouwd als de Uniform Yoga lessen, maar ons kanaal is nog in aanbouw 😉