Presteren onder druk (training) in de spoedeisende geneeskunde

Wat kunnen we leren van recent Vlaams onderzoek voor onze training/coaching?

1. Dat er meerdere momenten zijn waarin stress en herstel van stress een rol spelen. In dit onderzoek werd het gebruik van prestatie bevorderende technieken op drie verschillende tijdstippen uitgevraagd: tijdens acute stress, onmiddellijk na de stressvolle gebeurtenis en aan het einde van een stressvolle dag.

2. Herstel. De helft van de respondenten gaf aan dat ze na een acute stressvolle gebeurtenis hun stressniveau niet normaliseren voor het volgende patiëntcontact. Een op de tien geeft aan zelden of nooit in staat te zijn om na een drukke dag terug te keren naar het normale stressniveau voordat ze gingen slapen.

Na afloop een stressvolle dag bleek herstel van stress regelmatig moeilijk voor een kwart van de deelnemers, met de meeste moeilijkheden ervaren door de meest gestresste deelnemers.

Is dit erg?

Wanneer acute werk gerelateerde stress zich echter opstapelt, kan dit psychische problemen veroorzaken, zoals angst, depressie, burn-out en middelenmisbruik. Burn-out is inderdaad een groot probleem in de spoedeisende geneeskunde, zelfs tijdens de residentie.

Omdat uit dit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de residenten veel stress ervaart en moeite heeft met het herstel van stress, is deze groep bewoners vatbaar voor burn-out of andere psychische problemen.

3. Gebruik prestatie psychologie

Ongeveer een derde van de respondenten gebruikt technieken die helpen om hun stressniveau te optimaliseren TIJDENS een acuut stressvol moment. De meest gemelde techniek is dingen uitzoeken, gevolgd door ademhalingsoefeningen.

Technieken die helpen om stress te verminderen NA AFLOOP VAN een stressvolle gebeurtenis worden door 40,8% van de deelnemers gebruikt en bestaan ​​in meer dan de helft van de gevallen uit praten over de voorbije gebeurtenis met collega’s, vrienden of familie. Acht deelnemers gaven aan een korte pauze te nemen en twee gebruiken een ademhalingsoefening om stress te verminderen.

Meer dan de helft  (52,1%) gebruikt technieken om het stressniveau aan het einde van een stressvolle dag te verminderen. Men geeft aan te ont stressen door te sporten, met vrienden of familie over de dag te praten of ontspannende activiteiten te doen zoals hobby’s, sociale activiteiten, televisiekijken en alcohol drinken.

4. Is training gewenst?

Een grote meerderheid (84,5%) van de SEH-assistenten gaf aan dat de tijd die werd besteed aan training in prestatie bevorderende technieken sterk onvoldoende was of dat deze tijdens hun residentie niet werd behandeld.

Van de groep bewoners die enige training heeft gehad, vindt 60,0% de inhoud van de training relevant of zeer relevant. De grote meerderheid (91,5%) is het er mee eens dat meer focus op optimaal presteren onder stress tijdens de residency-training een meerwaarde zou zijn.

Bron

Joke Van kerkhoven, Daan Derwael, Diede Hannosset, Lina Wauters & Philippe Dewolf (2021) Stress levels of Flemish emergency medicine residents and the implications for clinical practice and education, Acta Clinica Belgica,