Oordelen en beslissen: niet alleen met je hoofd!

Oordelen en beslissen als sporter, first responder of docent is geen pure cognitieve activiteit maar wordt sterk beïnvloed door je lichaam ( ‘belichaamde cognitie’). Met belangrijke gevolgen voor onderwijs en training! Drie quotes uit Judgment, Decision-Making, and Embodied Choices :

“I coined the term embodied choices for the fact that indeed the body plays a major role in our daily choices, even often as an unnoticed player”

“Understanding judgment and decision-making without being embodied  has been advanced mainly in isolation within cognitive psychology, and the movement science played no role. Recently, this has changed.

“Rather than viewing observable actions as merely the outcome of some mental processes … the bidirectional interactions of mind and body as a coherent system became a new paradigm in cognitive sciences”.

Casus

Ik had de juridische kennis goed in mijn hoofd. Vraag me wat en ik somde het op. In het klaslokaal van de politie academie. Oog en oog met de verdachte had mijn lichaam grote invloed op mijn oordelen en beslissen. Ik voelde van alles – van trillen tot wat adrenaline – er was een continue stroom van fysiologische en fysieke input. Mijn lichaam reageerde op zijn lichaam, we speelden een serieus maar onbewust spel van te dichtbij en dan weer te veraf staan. Het was verre van een pure cognitieve activiteit. Ik ging af en toe ‘sterker staan’ en dat gaf me weer een zekerder gevoel. Hoe ik stond had blijkbaar effect op wat ik dacht. Mijn lijf deed mee!

Lichaam en cognitie

Ons lichaam, onze houding en beweging hebben grote invloed op onze cognitie (denken en leren). Cognitie ontstaat in interactie tussen brein, lichaam en omgeving. Anders gezegd: lichamelijke ervaringen in een specifieke omgeving bepalen mede iemands cognitie. Een verdachte aanspreken als politie man wordt beinvloed door wat er in je lijf gebeurt en door je houding en beweging. Het is geen pure cognitieve activiteit maar altijd belichaamd. Daarom is het zo belangrijk dit ook zo te trainen!

Dit geld ook voor docenten en trainers! We geven niet alleen les met ons brein maar ook met ons lichaam, onze houding en door bewegen. Ons lijf heeft invloed op hoe wij onszelf, de les en de groep ervaren. Soms is er perfecte harmonie, soms wil het lijf wat anders dan het hoofd. En andersom. Ons lichaam pakt zonder dat we daar wat over te zeggen hebben informatie op en doet daar wat mee. En als we bewegen door de zaal veranderd onze perceptie en daarna onze cognitie. Het doet er toe, lesgeven is met het hoofd ja…maar ook met het lijf (en hart).