Drie lessen uit het speciaal onderwijs

Preventief en positief en vooral de leerlingen goed kennen. En als je dan ook nog kunt differentieren naar niveau en behoefte…dan ben je een goede docent. De opbrengst van stage bezoeken langs clusters 3 en 4 van het speciaal onderwijs.

Wat een geweldige docenten en betrokken studenten. Ga er maar aan staan, een cluster 4 klas. Waar ‘kanker dit en dat’ nooit ver weg is. De boel opeens in de fik vliegt. Of een cluster drie waarbij de ene leerling alleen maar kan liggen, de ander in een rolstoel en anderen rennen en vliegen door de zaal met adhd of ASS. In 1 les.

De eerste les die ik leerde is preventief te werken. Organiseer de les zo dat je problemen voorkomt. Duidelijke regels, goede organisatie, veilige inrichting. Een wedstrijdje over een schuine plank rennen is vragen om. Net zoals een spelvorm met winnen en verliezen met een jongetje met ASS. Maar ook de indeling van de groepjes is cruciaal! Wie zet je bij wie? En als je voelt aan je water dat de spanning stijgt: volg dit gevoel en even stil leggen. Maar niet om te straffen!

Want de tweede les is positieve interventies! Vertel niet wat je niet wil zien maar welk gedrag je wel wil zien. Vertel ze vooral ook wat er allemaal goed gaat. En ‘choose your battles’. Beetje eelt op de huid kan hier helpen. Zeker als een leerling zegt dat jij ‘altijd onzin praat’ of een jongetje de klas binnenkomt en het een ‘kankerschool’ vind. Soms is negeren het beste. Ik zag docenten liefdevol contact maken, het er even over hebben en positieve richting geven. En altijd is er ook een afkoel plekje. Tot mijn verbazing vroeg de juf: ‘wat doe je als iemand ruzie aan het maken is’? Het jongetje stond op en zei: “negeren juf”. “En even diep in- en uitademen juf, kijk zo”. Ja, daar was de hele bank het over eens! Wauw!

De derde les is naast ogen in je achterhoofd dat differentieren het sleutelwoord is. Ze zijn zo verschillend dat een ‘one size fits all’ aanpak niet werkt. Bij elke leerling goed kijken wat de beste volgende stap is. Ik zag veel interactie en contact en elke leerling werd gezien. Als ik een kind zou hebben die wat anders was dan wou ik zulke juffen en meesters. En zulke stop stagiaires!
Stel je doelen bij en leer de kinderen goed kennen als je dit werk wil doen was het laatste wat de docente mij nog influisterde. Die neem ik mee terug naar de ALO Amsterdam.

Reacties op Linkedin

Mooie leermomenten Erik! Ik begreep dat je ook bij Anna-Maria Koelman – van Dillen bent geweest.

Christa Rietberg  1steOrthopedagoog bij Volare Verschoorschool

Sluit ik me bij aan. Topstudenten leren bij topdocenten in de minor ‘Special Needs’. Na vele stagebezoeken een pluim aan de vele leerwerkplekken in A’dam. Wat een goudmijn aan ervaring en vakmanschap!

Sandy Spil HvA ALO

Mooi geschreven stuk! Laten we alleen niet vergeten dat je ook ontzettend veel van de leerlingen terug krijgt! Denk aan veel liefde, respect en vooral oprecht en eerlijkheid.

Mooi geschreven stuk! Laten we alleen niet 

Wesley Artz Docent Lichamelijke opvoeding, De lasenberg Soest