30 jaar lesgeven in 30 lessen. Les 14: Check mijn ego!

Geslaagd! Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid docenten HBO! Wat een ego check. Een worsteling met een star zelf, vooringenomen weerstanden en vooroordelen. Ik leerde hoe makkelijk ik een consumerende student werd. Die ik zelf altijd bekritiseer. Ik was vooral bezig met hoe en waar de punten te halen. Wat ik zo niet wens bij mijn studenten. Ik zag soms door de vele opdrachten het bos niet meer. Net zoals ik vaak van mijn studenten hoor. Ik voelde me didactisch meerdere keren niet gehoord net zoals ik niet altijd goed differentieer. Ik was beledigd toen een stuk met rode pen werd afgekeurd terwijl ik dit ook bij mijn studenten doe. Ik lifte af en toe mee in plaats van proactief te zijn. Ik raakte in paniek toen ik echt niet weer wist hoe al dat werk voor de deadline af te krijgen. Dan maar geen HBO docent dacht ik zelfs. Net zoals mijn studenten soms af willen haken omdat het teveel en/of te moeilijk word. Ik leerde op die momenten hulp te vragen aan docenten en medecursisten. Hulp vragen doe ik van nature niet graag maar hielp me er door heen. Hieruit leerde ik hoe belangrijk het is om ook mijn studenten op het juiste moment een duw in de rug te geven. Ik leerde daarnaast heel veel mooie inhoudelijke zaken van onderwijs anno 2021 op het HBO. Zoals over constructive alignment van je onderwijs. Over stemgebruik en online didactiek. Over de cognitieve leerpsychologie aan de hand van 12 wijze lessen. Ik ben een betere docent geworden. En vooral veel geleerd over mezelf, mijn ego en gedrag. Werk aan de winkel.