Onderzoek: betreden van ruimtes

Welke tactiek (push of peek) is het beste voor het betreden van een ruimte in een active shooter situatie? Bij welke tactiek word je vaker of ernstiger geraakt? Dit onderzoek doet een verslag.

Maar er staat altijd veel meer in onderzoek dan de samenvatting en conclusie! Bijvoorbeeld: hoe hebben deze benaderingstactieken zich ontwikkeld door de jaren? Waardevolle kennis voor ons docenten.

Verder kijken

Een artikel als dit hoef je niet alleen inhoudelijk te bekijken op het niveau van de twee tactieken. Zou zonde zijn. Ik kijk ook naar welke bredere lessen er zijn. Wat er nog meer te halen valt voor onze training. Bijvoorbeeld: dit onderzoek is een mooi model voor docenten geweldbeheersing om zelf (kleinschalig) evidence based experimenten te ontwerpen. Niet dat we wetenschappers zijn maar wel met gebruik van een wetenschappelijke mindset:

Wetenschappelijke mindset = op basis van theorie, vragen of ervaringen hypotheses opstellen – deze uit testen en resultaten delen.

En altijd weer open staan voor nieuwe vragen.

Zo deed IBT Adam jaren geleden vele experimenten als of niet samen met de VU: vele videobeelden van scenario’s waarin gedrag van deelnemers geobserveerd werd. Ik deed hetzelfde bij IBT midden. En deelnemers? Die vinden het heerlijk om dingen uit te testen is mijn eigen ervaring.

Geweldbeheersing als professie

Net als andere professies – van orthopeed tot piloot – is het bouwen aan een valide kennisbasis van groot belang. Voor de veiligheid van onze eigen deelnemers, verantwoording naar de samenleving en de voortgang van ons vak. Dit begint bij op de hoogte te blijven van actuele vakliteratuur en onderzoek. Door onderzoek en praktijk te koppelen en ook vragen die leven bij trainers te laten onderzoeken.

En door als docent experimenten te doen op een wetenschappelijk valide manier zoals ik boven beschrijf. Hoeft niet direct groots en complex. Dan wordt kennis meer dan een persoonlijke voorkeur of een aanname die nooit getest is (zie de vechtsportwereld voor de komst van MMA/UFC). Dan ontstaat er een kennisbasis die verifieerbaar, of beter nog falsificeerbaar is, en die de hele beroepsgroep kan gebruiken. Of de peek of de push de beste tactiek is moet je zelf opzoeken! En als altijd: lees het hele artikel voor context, nuances en parels en neem mijn verhaal niet kritiekloos over.

Bron

Blair, J. P., Martaindale, M. H., & Sandel, W. L. (2019). Peek or Push: An Examination of Two Types of Room Clearing Tactics for Active Shooter Event Response.