Trust, Tact en Tactics

Als trainer en onderzoeker scherp ik mijn visie op training in geweldbeheersing voortdurend aan. Een voorbeeld wat ik wil delen van een constructive aligned en onderzoek geïnformeerde visie is het T3 programma. Dit programma bouwt voort op het Good Stranger onderzoek waarover ik eerder schreef. De drie elementen zijn:

Bron: www.polis-solutions.net

TRUST: handelen met in het achterhoofd het doel van een lange termijn wederzijds vertrouwen tussen geweldprofessionals en de samenleving.

TACT: tactvol communiceren op een manier die de rechten en waardigheid van alle personen bevestigt en onnodige conflicten minimaliseert.

TACTIEK: tactieken en technieken gebruiken gericht op bescherming van het leven, veiligheid en het fysieke en emotioneel welzijn van alle personen in de interactie. Tactieken zijn integraal verbonden met tactvol handelen en werken aan lange termijn vertrouwen.

Pak de essentie

Ik kijk naar trainingsprogramma’s met als doel de essentie eruit te halen. Niet om iets klakkeloos, context-loos over te nemen. Ik kijk er naar om er van te leren. Soms is dat niet het geval, soms wel. Van T3 leer ik wel het een en ander: het is onderwijskundig congruent (Constructive Alignment), staat op een stevige kennis en onderzoek basis en ademt ervaring van de straat.

Stevige wortels

Een sociale interactie theorie in de context van geweldbeheersing heeft een stevige kennisbasis nodig in de sociale en de politie wetenschappen. Dat is wat mij betreft de kracht van het T3 programma en zijn voorganger het Good Stranger onderzoek. Ook liggen er andere onderzoeken en theorieën ten grondslag aan het programma. Waaronder data over politie-publiek interacties en communicatie theorieën.

Onderzoek effectieve communicatie

Hier is veel onderzoek naar gedaan. Onderstaande quote trok echter mijn aandacht en geeft handvaten voor de training.

We know, for example, that citizens are more likely to comply when they believe officers have treated them with respect, provided them a voice, and been unbiased in their decision-making—i.e., acted with procedural justice (Tyler, 2006; Walters & Bolger, 2018; Wolfe, Nix, Rojek, & Kaminski, 2016), so it is only logical that improving officers’ behavior along these dimensions should improve police-citizen interactions.

Yet, as Nagin and Telep (2017) recently noted, rarely is theory or research evidence integrated into police training, and even when it is, it is rarely subjected to rigorous scientific evaluation.

Sociale interactie theorie

Politie en publiek interacties zijn a-symetrisch omdat de politie de bevoegdheid heeft de wet af te dwingen. Dat kan er toe leiden dat geweldprofessionals het gevoel kunnen (hoeft niet) hebben dat er vooral naar hen geluisterd dient te worden en niet andersom aldus onderzoek. De andere partij heeft echter ook verwachtingen in de sociale interactie. Bijvoorbeeld eerlijk en met respect behandeld te worden of gehoord te worden. Als deze dreigende conflict cyclus niet herkend wordt schrijven de onderzoekers:

“This blockage creates an action-reaction chain that can escalate into force and continue until one party acquiesces”.

Een van de doelen van het T3 programma is het herkennen van interactie patronen maar ook de rol van emotionele zelfcontrole. Training kan helpen geweldprofessionals bewust te maken van wat er gebeurt in sociale-interacties en hoe ze ( gedrag (waaronder zelf controle) en communicatie kunnen inzetten om het een positieve kant op te sturen.

Integrale training

Communicatie en gedrag zitten niet in het hoofd, kennis alleen is niet genoeg. Kennis is bovendien altijd belichaamde kennis en dus onderhevig aan lichamelijke en emotionele sensaties. Altijd in samenhang met motorische acties, vandaar ook de term ‘embodied cognition’ .

Het gaat in training om de integrale toepassing in authentieke beroepssituaties en in samenhang met al die andere gedragsmogelijkheden! Met andere woorden: train communicatieve en sociale vaardigheden in samenhang met fysieke tactieken. Juist het beslissen welk middel – communicatie/fysiek – je waar en wanneer inzet is de uitdaging voor geweldprofessionals. Van los trainen van communicatie, sociale vaardigheden en fysieke tactieken en technieken weten we dat dat niet effectief is. Zie de vele publicaties van het FSRC.

Advies voor training

  • De ontvankelijkheid voor de training is van cruciaal belang en leidinggevende spelen hier een grote rol in. Uit het Good Stranger onderzoek en ander transfer onderzoek weten we dat de training begint voor de training!
  • Maak het belang van de training belangrijk aan de voorkant en leef het voor op straat.
  • Maak het geen projectje maar implementeer het duurzaam. Zie het niet als een trucje van beinvloedingsstechnieken maar als een mindset waarmee we ons werk doen.
  • Neem het perspectief van de deelnemers mee in plaats van te werken vanuit een belerende/externe/opgelegde wijze. Laat de training bijvoorbeeld geven door collega’s met positief gezag en goede resultaten.

Bronnen

Kyle McLean et al (2020). Randomized controlled trial of social interaction police training. Criminology & Public Policy · May 2020.

Brian Lande, Ph.D. & Jonathan Wender, Ph.D. Tact, Tactics, and Trust: Building the Foundations for Engagement-Based Policing.