Schitterend boek voor docenten/trainers!

Voor iedereen die onderwijs geeft in sport en bewegen aan kinderen! Ik durf zelfs te stellen, ook voor trainers die lesgeven aan jongeren en zelfs volwassen! Alle actuele theorieën op het gebied van motorisch leren, didactiek, methodiek, pedagogiek en ontwikkelingspsychologie worden behandeld! Ik wilde een recensie schrijven maar het boek is gewoon te encyclopedisch om samen te vatten. En de lay out is prachtig en is op zichzelf een voorbeeld van activerende didactiek. Ik word niet betaald voor deze recensie maar jongens, wat moet hier een werk en aandacht in hebben gezeten! Ik haal er een paar onderwerpen uit omdat ze zo leerzaam en leuk zijn.

De les Loopt, Lukt en Leeft

Voor LO docenten bekende koek maar het blijft mijn favoriete kijkwijzer voor een sport of LO les. Maar ook voor mijn lessen aan politie of ambulance medewerkers. En er zitten nog zoveel meer lagen achter deze eerste snelle scan! Naadloos kun je ze koppelen aan de belangrijke en zeer praktische zelfdeterminatie theorie die uitgaat van de drie psychologische basisbehoeften van de kinderen en de deelnemers in jou les of training.

Motorisch leren

Het boek is een snoepwinkel voor degenen die zich willen oriënteren in ontwikkelingen op het gebied van motorisch leren. Natuurlijk komen impliciet en expliciet motorisch leren aan de orde, net zoals de totaal versus deelmethode, ‘deliberate practice’ (het onderwerp waar ik al jaren niks van wist maar heel belangrijk blijkt te zijn) maar ook de zo actuele en krachtige ecologisch dynamische benadering. Een benadering waarover ik al meer heb geschreven, ook in de context van sport en politie training.

Uit het boek (1)

Beter bewegen volgens HILL

High impact learning is zeer actueel en het was voor mij ook een welkome verrassing dat naast beproefde concepten als de zone van naaste ontwikkeling zelfs HILL wordt besproken in het boek!

HILL uit het boek (1)

Buitenspelen

Dat verwacht je niet in een boek over bewegingsonderwijs terwijl het zo belangrijk is. Geweldig dat er een hoofdstuk aan geweid is.

Buiten spelen zou een vak op school moeten zijn – Johan Cruijff in het boek

Leerzame originele modellen

Het boek staat vol met leuke, leerzame en originele modellen die je als trainer/docent kunt uitproberen.

Aansprakelijkheid

Hèhè, eindelijk ook dit zo belangrijke onderwerp in een boek voor docenten en trainers! We zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van onze deelnemers en het is belangrijk dat je daar goed van doordrongen bent! Een hoofdstuk dat echt bij professionele docenten/trainers hoort!

Geweldige quotes

Quotes vangen kort en krachtig grote wijsheden samen en dit boek verwent je echt. Een van mijn favoriete quotes is deze van Piaget…je moet wel insider zijn om de wijsheid eruit te halen..

De ontwikkeling van een kind verloopt van grijpen naar begrijpen – Piaget

Lezen

Onderwijs in bewegen op de basisschool

https://www.onderwijs-in-bewegen.nl/