Belangrijk boek voor trainers!

Een heerlijk en belangrijk boek met een pleidooi voor een belangrijke vaardigheid: open staan om je opvattingen en overtuigingen te kunnen en willen herzien. Ik herken mezelf volledig in het boek (au). Ik luister graag naar meningen die me een goed gevoel geven, in plaats van naar ideeën die me hard aan het denken zetten. Ik zie onenigheid of tegenspraak best wel eens als een bedreiging voor mijn ego, in plaats van als een kans om te leren. En ik omring me eerlijk gezegd wel met mensen die het eens zijn met mijn ideeen en voel me minder aangetrokken tot degenen die er anders over denken.

De aanklager, politicus en prediker

Ook in zijn metafoor van de drie mindsets herken ik me. Ik predik af en toe als een dominee om mijn eigen overtuigingen – en dus mijn identiteit – veilig te stellen. Helemaal als ze in gevaar zijn ga ik ver om mijn ideeen te verdedigen. Soms niet eens meer om de inhoud, maar om mijn ego.

Ik herken me ook in de rol van aanklager wanneer ik vreemd genoeg gefocust raak op fouten in het denken van andere mensen. Ik kan dan grote energie steken om te proberen te bewijzen dat ze ongelijk hebben.

En ook de modus van de politicus is mij niet vreemd en zo handel ik nogal eens zodat mensen me aardig vinden of snak ik naar goedkeuring van de mensen om me heen.

En zo kan het gebeuren dat ik teveel focus op het prediken dat ik gelijk heb. Of op het vervolgen van degenen waarvan ik meen at ze het bij het verkeerde eind hebben. Of denk en spreek ik als een politicus om goedkeuring en applaus. Hierdoor blijft er weinig ruimte over voor iets heel belangrijks: het blijvend onderzoeken van de bias, juistheid en wenselijkheid van mijn eigen gedachten en opvattingen. En het lef en de bescheidenheid om ze te herzien.

De wetenschappelijke mindset

Wetenschap wordt nogal eens aangevallen, al of niet terecht. Maar het ideaal van de wetenschap – transparante en feilbare kennisverwerving in een open en machtsvrije dialoog (Habermas)- staat voor mij nu even los van individuele wetenschappers.

Waar het mij en het boek om gaat is het ideaal van de wetenschap waarvoor je helemaal geen wetenschapper hoeft te zijn. Behandel je opvattingen als hypotheses en het resultaat als een experiment. Ben transparant in hoe je aan je bevindingen komt en heb de moed om ze bij te stellen. Deze manier van denken stelt nederigheid boven trots, vragen stellen over overtuiging en openheid en nieuwsgierigheid boven afsluiting. In plaats van te beginnen met de antwoorden, begin je met vragen en kijk je waar het onderzoek naartoe leidt. Ook in deze mindset herken ik me en zij is mij dierbaar.

Boeiende quotes

The higher your IQ score, the more likely you are to fall for stereotypes. Grant explains that those with a higher IQ are faster at recognizing patterns. He suggests that the smarter you are, the more you might struggle to update your beliefs.

Surround yourself with people who will challenge your opinion, not just support it. This new circle of influence will remove any blinders you have in your thought process.

Base your identity on your values, not your opinions. This practice leaves you open to considering the most effective way to achieve them.