Vier tips voor operationele focus!

In ons gloednieuwe artikel onderzoeken we vier mentale wapens voor een optimale operationele focus en om hyperfocus en ‘inattentional blindness’ te voorkomen! We bespreken er vier die je als trainer INTEGRAAL (stop met silo training) aan kunt bieden in je rollenspelen en simulaties! Die focus-wapens hebben zich inmiddels bewezen in de topsport, defensie en de politie.

  1. Focus switch
  2. Aandachtcirkels
  3. Steriele cockpit
  4. Microdoelen

Microdoelen stellen
Het hele artikel kun je alleen lezen in het vakblad ambulance zorg. Hieronder een korte inkijk in een van die wapens, microdoelen. Die kunnen je helpen bij je focus. Natuurlijk is vooruit denken slim, maar niet te ver. Bij een reanimatie van een pasgeborene kan je je druk maken over de dosering van de adrenaline, maar je kan vooral het verschil maken met de eerste stappen. Dus focus op de eerste stappen en stel microdoelen: afkoeling
voorkomen, prikkelen en long ontplooiing. Adrenalinedosering komt pas veel later en vraagt eerst een toegangsweg. Met andere woorden: stap-voor-stap-denken geeft rust en focus daar waar het hoort.

Vier tips in het kort

Bouw in je rollenspelen en simulaties triggers waardoor deelnemers gebruik moeten maken van het minimaliseren van ruis (steriele cockpit),

Geef ze een complexe oefening die ertoe uitlokt microdoelen te stellen

Oefen met ze in het wisselen van een interne naar externe focus of van groot buiten naar klein buiten en andersom

Oefen in het bewust worden van de persoonlijke meest voorkomende afleidingen aan de hand van de aandachtcirkels.

Literatuur:

Alle boeken van Rico Schuijers!

Nideffer, R. M. (1976). Test of attentional and interpersonal style. Journal of Personality and Social Psychology, 34, 394-404.
Schuijers R. (2018). Focus, beter presteren door cirkeltraining. Deventer: dAM Uitgeverij.
Tigchelaar M., Bos O. de. (2019). Focus Aan/Uit. Amsterdam: Spectrum.
Gloria, M.,(2015). Multitasken in the Digital Age. Morgan en Claypool Publishers.