Fysiologie van BJJ training!

BJJ in een NSCA Journal betekent dat onze kunst ‘mainstream’ aan het worden is. In deze studie worden de inmiddels bekende inspanning fysiologische kenmerken (energie systemen enz.) van BJJ beschreven. Met een pleidooi voor aanvullende NIET-specifieke high intensitiy kracht (MST) en conditie methoden. Je leest het goed: niet specifieke aanvullende training.

Quote: “Training does not have to mimic sport-specific movements, metabolism, or loads to elicit a beneficial adaptation”. Maar dat wisten we al natuurlijk!

Een tweede quote over energie systeem training:

“athletes should emphasize improvements in V̇O2max by incorporating non-sport-specific aerobic conditioning, whereas the anaerobic pathways can be targeted with sport-specific training modalities, such as supramaximal sparring and grappler circuits.

Een derde quote:

“This approach allows the athlete to induce and recover from powerful physiological stimuli while allocating most training volume to BJJ.

Øvretveit, Karsten MSc , MSc High-Intensity, Non-Sport-Specific Strength and Conditioning for Brazilian Jiu-Jitsu Athletes: Theoretical and Practical Considerations, Strength and Conditioning Journal: June 2020 – Volume 42 – Issue 3 – p 58-6