5-fasen methodiek combat sporten

Een boeiende 5-fasen methodiek om de fysiologische en psychosociale voordelen van vechtsporten te benutten met behulp van een reeks game-gebaseerde activiteiten! In fase 1 is het wennen aan en normaliseren van fysiek contact. In fase 2 wordt er ‘gespeeld’ om een object en in fase 3 wordt er ‘gestreden’ voor ruimte (bv elkaar ergens in trekken of uitduwen). In fase 4 gaat het om raken en niet geraakt worden en in fase 5 gaan we de strijd om ‘body position aan’ (vb. grip fighting of positie spel op de grond).

Trainingsparameters

Voor het manipuleren van het fysiologisch effect kan er gespeeld worden met de bekende parameters duur, intensiteit en arbeid rust-verhouding. 

Checklist

Een eenvoudige en herkenbare checklist voor de begeleiding van de training wordt gepresenteerd in het artikel.

Tot slot wordt in het artikel beschreven hoe deze game-based vechtsportactiviteiten een transfer hebben naar andere sporten waarin je bijvoorbeeld concurreert om een object of voor ruimte en natuurlijk naar vechtsporten zelf!

Lezen

Morales, Jose PhD1; Fukuda, David H. PhD2; Curto, Cristina MD1; Iteya, Misaki PhD3; Kubota, Hiroshi PhD4; Pierantozzi, Emanuela MD5; La Monica, Michael PhD6 Progression of Combat Sport Activities for Youth Athletes, Strength and Conditioning Journal: June 2020 – Volume 42 – Issue 3 – p 78-89