Zie jij het wapen?

In dit onderzoek werd onderzocht of ervaren en beginnende politieagenten een pistool in het volle zicht zouden opmerken tijdens een gesimuleerde voertuigstop. Een experiment wat ik honderden keren zelf heb gedaan en zelf ondervonden. Het antwoordt is nee, het vuurwapen wordt gemist. Reden: inattentional blindness. Mensen merken onverwachte objecten en gebeurtenissen niet op wanneer ze de aandacht op iets anders richten. Ervaren dienders doen het beter maar ook zij missen vaak het wapen in de studie. Het gedrag van de bestuurder had weinig invloed of het pistool werd opgemerkt is in tegenspraak met ‘het idee dat mensen eerder bedreigende onverwachte objecten zullen opmerken in een context die meer stressvol of potentieel gevaarlijker is’. Ervaren dienders merkten het vuurwapen vroeg in de interactie op, vaak voordat ze om het rijbewijs en de gegevens” vroegen. Wat heeft dit voor consequenties voor de training? Zie deel 2.

Inattentional blindness for a gun during a simulated police vehicle stop Daniel J. Simons and Michael D. Schlosser