Sportpsychologie: dare to prepare artikel

In de boeiende case studie sporpsychologie ‘Dare to Prepare’ wordt een belangrijke les beschreven: “tegenslag op zich maakt niet perse sterker”! De auteurs hadden pressure training gegeven zonder de skills om er mee om te gaan. Quote: ‘As one athlete concluded, “Just experiencing adversity and frustration and not having the tools to handle it definitely did not make me any stronger.”

De auteurs geven de volgende aanwijzing voor ons trainers en prestatie psychologen: “in de sport heerst een sterk cultureel script dat zegt ’tegenslag maakt je sterker’ (Howells, Sarkar & Fletcher, 2017). Dat kan maar atleten moeten voldoende ondersteuning krijgen om ervoor te zorgen dat hun ervaringen van tegenspoed leer- en groei-ervaringen worden die specifieke vaardigheden bieden om met moeilijke situaties om te gaan (lees bijvoorbeeld Collins & MacNamara, 2017).