Pressure training

Voor Sportpsychologen en trainers een recent onderzoek: wat is pressure training (PT) en werkt het in sport en in Politie training?

PT is training onder gesimuleerde druk met als motto “train as you fight” . Druk zijn alle factoren die het belangrijk maken om goed te presteren. Pressure training is een moderne vorm van Stress Inoculation Training (SIT) en zijn opvolger Stress Exposure Training (SET).

Het specifieke van PT is dat er niks veranderd aan de training behalve dat de druk wordt opgevoerd. Een voetballer blijft voetballen, een agent een verdachte aanhouden. De druk kan opgevoerd worden door de eisen (zwaarder of complexer) of de consequenties ( straffen en belonen) te vergroten.

Conclusie van de Meta-analyse : uit de 14 onderzochte studies blijkt dat PT prestaties onder druk verbeterde voor een breed scala aan deelnemers en taken in de sport en politie. 

Low, W. R., Sandercock, G. R. H., Freeman, P., Winter, M. E., Butt, J., & Maynard, I. (2020, January 16). Pressure Training for Performance Domains: A Meta-Analysis. Sport, Exercise, and Performance Psychology.