OODA loop voor gevorderden

Er zit zoveel meer in de OODA loop voor trainers in geweld-gevaarbeheersing! Bv dat voor Boyd de Orientatie fase de belangrijkste fase is want daar zitten je (al of niet vastgeroeste) mentale modellen waardoor je naar de situatie kijkt! En kijk welke zaken je orientatie mede bepalen!
En de pijl direct van observatie naar actie wat sterkt lijkt op intuitieve besluitvorming en systeem-1 van Kahneman (niet afhaken) op basis van expertise/ervaring ben je in staat om direct te handelen.

Ook is een beslissing voor Boyd een hypothese die je in de actie fase test: er is geen absolute zekerheid maar een constante feedback loop waarin we mensen kunnen trainen. Ook bv in onze kunst van BJJ : ik besluit escapeX (hypothese) en uit de actie (test) zal blijken of ik aan moet passen. Over mentale modellen/doctrines zegt Boyd dit om te benadrukken altijd open te blijven staan in het moment voor nieuwe info:


The Air Force has got a doctrine, the Army’s got a doctrine, Navy’s got a doctrine, everybody’s got a doctrine. [But if you] read my work, ‘doctrine’ doesn’t appear in there even once. You can’t find it. You know why I don’t have it in there? Because it’s doctrine on day one, and every day after it becomes dogma”