Het verborgen curriculum

Studenten kunnen zich meestal mijn vak laat staan de leerdoelen niet meer herinneren. Maar wel wat ik impliciet en tussen neus en lippen heb uitgedragen. Impliciet en vaak onbewust laat ik zien: ‘zo doen we dat hier’. Oftewel het verborgen curriculum (mijn eigen vertaling). Ook in het verborgen curriculum zit welk beeld ik heb uitgedragen van mijn professie, welke sfeer ik heb gecreëerd (veilig/onveilig), hoe ik omga met hiërarchie, hoe ik de ‘toon’ zet enz. Staan niet in de leerdoelen en er is geen tentamen over.
Naast het expliciete curriculum vanuit de leerdoelen is bestaat het verborgen curriculum uit praktijken, waarden, ideeen enzovoort die impliciet en als vanzelfsprekend aangeleerd en uitgedragen worden en die van groot belang voor de vorming van de leerlingen zijn.

Dit artikel gaat over het verborgen curriculum in medisch onderwijs. Men constateert dat het concept b te vaag en te breed is. En dat er vooral negatieve zaken mee bedoeld worden terwijl er ook positieve zaken impliciet worden overgedragen. Het verborgen curriculum draagt voor een deel bij aan de feitelijke vorming van studenten. Ik ben me er daarom als leraar opleider goed van bewust. Zie ook de promotie van Jeroen Koekoek over dit onderwerp binnen het bewegingsonderwijs.