Denkfouten first responders: het ‘seriële-positie-effect’

Het zwaartepunt van de info lag in het midden van de briefing en op het moment dat we de spullen aandeden was ik het deels kwijt. Ik had – achteraf inzicht – te maken met het ‘seriële-positie-effect’ : we verwerken/onthouden informatie beter aan het begin of einde van informatie overdracht.

Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de briefing, debriefing en overdracht bij politie, zorg maar ook sport voor en na besprekingen.

Een van de counter-technieken is ervoor te zorgen dat je kernboodschap aan het begin en/of aan het eind van jouw communicatie-uiting staat. Trauma heli piloot Hearns raadt daarnaast ook het gebruik van systematische communicatie protocollen aan waaronder het bekende SBAR (Situation Background Assessment Recommendations).

Detail: wanneer mensen zich eerder laten overtuigen als de boodschap vooraan wordt gepresenteerd, heet dat het primacy-effect.

Laten ze zich eerder overtuigen door informatie die op het laatst wordt gepresenteerd, dan is er sprake van het recency-effect.