Denkfouten en heuristieken

Wanneer agenten en hulpverleners snelle moeilijke beslissingen moeten nemen staan ze -net als iedereen – onder invloed van de beschikbaarheidsfout: ze maken gebruik van voorbeelden en ervaringen die ze als eerste uit hun geheugen kunnen opdiepen. Maar deze ‘beschikbare’ informatie is niet per se de juiste informatie. In het geval van de ‘shoot/no shoot’ studie (onderaan) kan het tot zowel goede als desastreuze beslissingen leiden. Ander voorbeeld: zo zag ik na de ‘steekpartij’ op een collega in Driebergen de eerste weken overal messen. Het is goed te beseffen dat wat beschikbaar is ook sterk beïnvloed wordt door de media. Voorkomen van beschikbaarheidsfouten is moeilijk, ze zijn nu eenmaal ontstaan om juist snel en intuïtief te kunnen beslissen. Weten dat het bestaat is een eerste stap. Een tweede stap zou kunnen zijn om indien mogelijk te checken of de feiten wel kloppen met je intuïtieve indrukken. Als je vandaag overal beschikbaarheidsfouten ziet, weet je nu hoe dat komt (Suzanne Weusten)


Taylor, P. L. (2020). Dispatch Priming and the Police Decision to Use Deadly Force.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.