5 recente artikelen/onderzoeken over politie training gebundeld.


1. Hoe goed is politie training?

In dit onderzoek werd de validiteit van Politie training onderzocht. In focusgroepen (een wetenschappelijke methode) gingen 70 operationele agenten aan de slag met de volgende onderzoeksvragen: (1) Wat zijn de specifieke vaardigheden en competenties die nodig zijn om een potentieel gevaarlijke geweld situatie effectief te beheersen (2) komen deze terug in de training en (3) hoe moet de training worden ingericht – ook qua didactiek om deze vereiste vaardigheden en competenties te bevorderen?


2. Zien ze het vuurwapen?

In dit onderzoek werd onderzocht of ervaren en beginnende politieagenten een pistool in het volle zicht zouden opmerken tijdens een gesimuleerde voertuigstop. Een experiment wat ik honderden keren zelf heb gedaan en zelf ondervonden. Het antwoordt is nee, het vuurwapen wordt gemist. Reden: inattentional blindness.

Mensen merken onverwachte objecten en gebeurtenissen niet op wanneer ze de aandacht op iets anders richten. Ervaren dienders doen het beter maar ook zij missen vaak het wapen in de studie. Het gedrag van de bestuurder had weinig invloed of het pistool werd opgemerkt is in tegenspraak met ‘het idee dat mensen eerder bedreigende onverwachte objecten zullen opmerken in een context die meer stressvol of potentieel gevaarlijker is’. Ervaren dienders merkten het vuurwapen vroeg in de interactie op, vaak voordat ze om het rijbewijs en de gegevens” vroegen.

Inattentional blindness for a gun during a simulated police vehicle stop Daniel J. Simons and Michael D. Schlosser

3. Fysieke training AT’s

Samen met Henk Kraaijenhof en Ruud van de Veerdonk schreven we in 2008 een artikel over verantwoorde en effectieve kracht/conditie training voor AT’s. Vanuit een behoefte analyse en een visie. Met als duivelse dilemma’s: ga je voor extra hard of voor herstel na teveel uren draaien? Voor HIIT of voor een herstellend duurloopje? Voor input (vette training) of output (supercompensatie)? Ieder individueel of als team? Je kunt artikel downloaden bij publicaties.


4. Vechtsport geschikt voor politie?

Een leerzaam LEO webinar met onder meer de vraag: zijn vechtsport tactieken & technieken geschikt voor politioneel handelen. Als vechtsporter in hart en nieren goed om weer even bewust te zijn van de verschillen. De context en spelregels zijn drastisch anders. Wat zegt Nederlands onderzoek? In “Politievaardigheden onder stress” zegt Peter Renden PhD dat vechtsporttechnieken ontwikkeld zijn voor de sport en het maar de vraag is of deze vaardigheden überhaupt geschikt zijn voor politiewerk”.

Ook pleit hij voor het effectief gebruiken van primaire reflexen in lijn met het lang bestaande gedachtengoed van SPEAR en MVS. In een andere studie blijken positieve effecten van vechtsportervaring op presteren onder druk: “We vonden dat deelnemers met vechtsportervaring beter presteerden onder stress dan deelnemers zonder vechtsportervaring. Desondanks presteerden ook de deelnemers met vechtsportervaring minder goed in een hoge stress conditie”. In een recente studie van collega Jaap S. Timmer Timmer (2020) blijkt dat de politie naar verhouding minder vaak fysiek politiegeweld gebruikt maar relatief vaker pepperspray en vuurwapens inzet. Wat heeft vechtsport wel te bieden? Persoonlijk: zelfvertrouwen, minder emoties bij toepassen fysieke dwang, wennen aan werken met volledige weerstand.


5. Trainen op denkfouten

Wanneer agenten en hulpverleners snelle moeilijke beslissingen moeten nemen staan ze -net als iedereen – onder invloed van de beschikbaarheidsfout: ze maken gebruik van voorbeelden en ervaringen die ze als eerste uit hun geheugen kunnen opdiepen. Maar deze ‘beschikbare’ informatie is niet per se de juiste informatie. In het geval van de ‘shoot/no shoot’ studie (onderaan) kan het tot zowel goede als desastreuze beslissingen leiden. Ander voorbeeld: zo zag ik na de ‘steekpartij’ op een collega in Driebergen de eerste weken overal messen. Het is goed te beseffen dat wat beschikbaar is ook sterk beïnvloed wordt door de media.

Voorkomen van beschikbaarheidsfouten is moeilijk, ze zijn nu eenmaal ontstaan om juist snel en intuïtief te kunnen beslissen. Weten dat het bestaat is een eerste stap. Een tweede stap zou kunnen zijn om indien mogelijk te checken of de feiten wel kloppen met je intuïtieve indrukken. Als je vandaag overal beschikbaarheidsfouten ziet, weet je nu hoe dat komt (Suzanne Weusten)

Taylor, P. L. (2020). Dispatch Priming and the Police Decision to Use Deadly Force Paul Taylor, Ph.D.