5 Boeken van 2020

Een collega met ernstige depressie zei me dat Tolle hem gered had. En inderdaad: dit boek leerde me dat ik niet mijn gedachten ben en me te richtten op het Nu. Tolle vat samen wat alle psychotherapie boeken in veel meer woorden willen vertellen.

De 12 Rules leerden mij dat je op zijn allerminst elke dag de wereld iets beter kunt maken en dat de betekenis van het woord ‘zonde’  het ‘missen van het doel’ is. Het is zonde als je niet ergens op richt en als je dat toch doet richt dan maar hoog.

Van de oude meester Yalom leerde ik de drie essentiele elementen van psychotherapie (hier en nu, interpersoonlijk, levensvragen) en over hoe om te gaan met de rol die de dood speelt in ons leven.

In Wisdom at work maakte ik kennis met de geweldige mogelijkheden die de tweede helft van ons leven ons biedt: voor het eerste in de geschiedenis heb je na 50ste nog een heel leven met mogelijk nieuwe perspectieven en zingeving.

Tot slot blijft extreme Ownership van Jocko nog steeds een houvast, ook in 2020. Pak je verantwoordelijkheid, geen smoesjes (net als “als je de waarheid niet ken “at least dont lie”, staat in de 12 Rules). Kom niet met een vraag bij je baas maar met een voorstel om iets op te lossen. Zorg ervoor dat de mensen met wie je werkt op de hoogte zijn van niet alleen wat ze moeten doen maar ook waarom dit belangrijk is. En tot slot uit extreme Ownership: discipline geeft vrijheid!